Naslovna Društvo Edukacija prosvetara: Kako prepoznati rizična ponašanja

Edukacija prosvetara: Kako prepoznati rizična ponašanja

587
0

U Osnovnoj školi “Vera Radosavljević” održan seminar na temu “Odrastanje bez alkohola, droge, kocke, sekti i nasilja”.

Marijana Stefanović, autorka seminara

Marijana Stefanović, diplomirani psiholog i psihoterapeut i Borinka Stojilović, profesor razredne nastave i koordinator preventivnih aktivnosti pripremljenih za učenike u beogradskoj Osnovnoj školi “Branislav Nušić” autori su seminara “Odrastanje bez alkohola, droge, kocke, sekti i nasilja”, na kojem već nekoliko godina širom Srbije edukuju nastavnike, učenike i roditelje da prepoznaju rizična ponašanja u periodu odrastanja.

„Odrastanje bez alkohola, droge, kocke, sekti i nasilja je naravno prioritet i prevencija je veoma važna kako u školi, tako i u socijalnoj sredini jer zaista zaustaviti sve ovo može se samo budnim okom kako porodice, tako i nas nastavnika“, kaže Borinka Stojilović.

Cilj seminara koji je u Osnovnoj školi “Vera Radosavljević” održan za prosvetne radnike je, između ostalog, i sticanje veština i znanja da se preventivno deluje.

Borinka Stojilović, autorka seminara

Autorke ovog seminara smatraju da se ovom edukacijom daje podrška i školama da samostalno prave svoje vlastite programe preventivnog delovanja.

Nažalost na to ih navodi i sve niža granica uživaoca droga i alkohola, sve češća destruktivna ponašanja dece, ali i činjenica da se skoro svaka sredina suočava sa vršnjačkim nasiljem.

“Nažalost, sve mlađa deca i mlađa populacija dolazi u situaciju da proba kako alkohol, tako i drogu, a ništa nije manje opasno. Bilo je situacija i prilike da roditelji nisu dovoljno osvestili poraz i situaciju, pa govore sledeću rečenicu: “Bolje da pije, nego da se drogira”, što je za nas edukatore bilo izuzetno traumatično, jer takvo iskustvo roditelja kazuje koliko oni nisu osvestili problem i koliko nisu upoznati da je i jedno, i drugo, i treće izaziva ogroman problem, i kod dece, ali i u čitavoj porodici”, dodaje Stojilovićeva.

Iskustva pokazuju da u velikom broju slučajeva roditelji imaju sve manje vremena za svoju decu, ali da sa druge strane očekuju da o tome brinu prosvetni radnici.

“Zato mi i govorimo da je porodica sigurna luka u koju dete treba da uplovi kada ima potrebu za tim, ali i da isplovi kada se oseti samoupouzdano, samouvereno i kada je pripremljeno za odlazak na ulicu i kada zaista oseti da više ulici ne sme da se povinuje i da se druži sa vršnjacima koji mu ne odgovaraju, da se vrati svojoj porodici”, kaže Borinka Stojilović, koja je zajedno sa Marijanom Stefanović, autor i knjige “Znamo, brineš”.

“Opasne životne situacije, nad kojima najčešće nemamo nikakvu kontrolu, bude u svima nama osećaj teskobe i bezizlaza“, kaže lektor knjige „Znamo, brineš“, Katarina Aleksić.

I baš je zato ta knjiga lekovito štivo koje će čitaoce ostaviti u dubokom raspoloženju, sa verom da je svaki problem, ako se na vreme uoči i deluje, rešiv.