Naslovna Kultura Edin Đerlek u poseti Negotinu

Edin Đerlek u poseti Negotinu

488
0

Edin Đerlek, ministar u tehničkoj Vladi Republike Srbije zadužen za ravnomerni regionalni razvoj posetio je danas Dom kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu u kojoj je, sredstvima Kabineta i lokalne samouprave, sanirana hidroizolacija na delu ravnog krova.

Sanacijom hidroizolacije oko 600 kvadratnih metara ravnog krova iznad velike sale Doma kulture i iznad ekonomskog ulaza u objekat, krajem prošle godine negotinski Dom kulture “Stevan Mokranjac” rešio je dugogodišnji problem prokišnjavanja, zbog čega je bila ugrožena bezbednost i korisnika i zaposlenih.

Radove je, po javnom tenderu, izvodila firma „Izogradnja plus“ iz Niša. Projekat je bio vredan  3.716.084 dinara, od čega je Kabinet ministra za ravnomerni regionalni razvoj izdvojio 2.477.389 dinara, a ostatak lokalna samouprava.

“Ono zbog čega mi ulažemo u kulturu je, zapravo, što želimo da ljudima u malim sredinama obezbedimo sadržaj da ostanu u tim sredinama. Nije dovoljno što samo ulažemo u komunalnu, putnu i poslovnu infrastrukturu, jako je bitno da ulažemo u socijalnu infrastrukturu i ono što obezbeđuje sadržaj”, rekao je ministar Đerlek.

Dom kulture „Stevan Mokranjac“je polivalentan centar koji organizuje sve vrste kulturnih dešavanja počev od oblasti amaterizma do profesionalnih programa u kulturi, a njene programe je samo u 2023. pratilo 35.000 posetilaca.

“U prethodnim godinama su u tri navrata na drugim delovima krova sanirani ugroženi delovi krova. Ovo je velika zgrada koja ima sve slabosti građevina izgrađenih pre tri-četiri decenije. Mi smo završili najvažniji građevinski posao, sanirali smo hidroizolaciju ravnog krova na Domu kulture koji ima preko 2.000 metara kvadratnih. Sanirano je oko 350 kvadratnih metara iznad izvođačke sale s obzirom da su procurenja bila vidljiva i golim okom i ugrožavala bezbednost i deo krova, površine oko 120 kvadrata, iznad ekonomskog ulaza u zgradu. Кako je u međuvremenu bilo kišnih perioda procurenja nije bilo što znači da je „Izogradnja plus“ iz Niša u roku, na vreme i veoma korektno uradila deo posla”,  istakla je Jovanka Stefanović Stanojević, direktorka Doma kulture koja je u ime Doma kulture uručila ministru sliku Dušanke Botunjac, akademske umetnice iz Negotina.

Ministar Đerlek sastao se i sa predsednikom opštine Negotin, Vladimirom Veličkovićem i njegovim zamenikom Bogdanom Gugićem o daljim ulaganjima i podsetio da je raspisan Javni konkurs u okviru kog će 315 miliona dinara biti uloženo u opštine širom Srbije.

“Razgovor je protekao u kontruktivnoj atmosferi gde smo iskazali određene naše potrebe i mogu da kažem da je on željan da zbog dobre saradnje ali i udaljenosti od centra pomogne u svemu onome što nam je potrebno”,  rekao je Vladimir Veličković.

Nedavno je Vlada Republike Srbije za 2024. opredelila 315 miliona dinara za realizaciju Programa podsticanja regionalnog rasta u Republici Srbiji u 2024. od kojih je 50 miliona predviđeno za sufinansiranje izrade razvojnih dokumenata, a 265 miliona dinara za sufinansiranje infrastrukturnih i razvojnih projekata.

“U toku je javni poziv koji je raspisalo Ministarstvo i ukoliko vaši projekti budu ispunjavali sve kriterijume, mi ćemo biti i više nego zadovoljni da i dalje ulažemo u opštinu Negotin, jer se ona nalazi u kategoriji nerazvijenih opština. Prošle godine smo realizovali 91 razvojni program i mislim da je to jedan lep uspeh, a želimo da ulažemo još većom dinamikom kako bi pomogli naše opštine u njihovom daljem rastu i razvoju”,  dodao je Đerlek.

U Domu kulture “Stevan Mokranjac” priređen je i kraći muzički program u kojem su učestvovali: Dušan Mitrović i Veljko Jonović, učenici sa odseka harmonike, Danica Mančić i Anđelina Milovanović sa odseka flaute i Dušan Jovanović, Milan Radojević i Leonardo Krstić sa odseka trube.