Naslovna Kultura Događaji Džez veče na „Mokranjčevim danima“

Džez veče na „Mokranjčevim danima“

432
0

Jovan Maljoković i Balkan salsa bend pred festivalskom publikom na 54. „Mokranjčevim danima“.

Različiti muzički žanrovi dolaze sa scene negotinskog doma kulture koji nosi ime kompozitora Stevana Mokranjca oko čijeg se imena i dela već više od pola veka okupljaju muzički umetnici sa prostora Srbije, Evrope, sveta.

Muzika je umetnost bez granica, prostornih i  vremenskih. Granice su pomerene i kada je festivalski program u pitanju. Na ovogodišnjem, džez tonovi koje su doneli članovi Balkan salsa benda i Jovan Maljoković.

„Ja sam se stalno trudio da budem na tom tragu neke naše nacionalne muzike, nekih tonova koji su meni zujali u glavi. Videli ste prvi deo ovog koncerta, to je muzika koja je novija i zovem je srpski džez, a svi su tonovi naši“, kaže Jovan Maljoković, poznati džez saksofonista, kompozitor i aranžer.

Nacionalna etno muzika inspiracija je mnogim muzičkim stvaraocima, pa i onima koji čine prve korake u čarobni svet muzike. Takvim koracima već deceniju koračaju učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ i njihov horovođa učiteljica Dušica Đurđić.

„Pre sedam godina upoznao sam divan kolektiv hor Osnovne škole „Vuk Karadžić“. Sada smo dobili ponovni poziv da učestvujemo na „Mokranjčevim danima“ i ja sam smatrao da oni zaslužuju da njihov desetogodišnji jubilej u održavanju i prenošenju te naše izvorne muzike bude na ovom prestižnom festivalu“, ovako o saradnji benda i hora Klasje kaže Miodrag Đino Maljoković.

Publika je sinoć toplo ispratila članove Balkan salsa benda Jovana Maljokovića, ali i Anđelku Simić, vokalnog solistu.

Učešće na festivalu u Negotinu koji postoji više od 50 godina je posebna čast, ističe Jovan Maljoković.

„Aranđelovački  festival „Mermer i zvuci“, kao i negotinski posvećen Mokranjcu,  jedina su dva festivala iz stare Jugoslavije koji su zagazili u drugu polovinu veka. Zato je za mnoge umetničke izvođače i stvaraoce nastup na „Mokranjčevim danima“, svečanost koja okuplja najbolje i dokazane umetnike ne samo iz zemlje, već i inostranstva“, kaže Jovan Maljoković.