Naslovna Društvo Dvostruko svitanje na Lepenskom Viru

Dvostruko svitanje na Lepenskom Viru

919
0

Ove godine, prema astronomskim proračunima koje daje NASA, leto će na severnoj Zemljinoj hemisferi početi u ponedeljak, 21. juna u 4:31 po srednje-evropskom vremenu, odnosno u 5:31, po letnjem računanju, koje važi u Srbiji.

Sunce nad Treskavcem; Foto: Društvo za arheoastronomska i etnoastronomska istraživanja „Vlašići“, Beograd

U 5 sati i 31 minut u ponedeljak, 21. juna Sunce će biti tačno iznad severnog povratnika. Biće to najduži dan u godini, dan kada sunce najranije izlazi, a najkasnije zalazi.

Međutim, na arheološkom nalazištu Lepenski Vir na ovaj dan ponovo će moći da se posmatra jedinstven i neobičan fenomen kada Sunce izlazi dva puta.

“Pojaviće se najpre u uzanoj pukotini na severoj padini vulkanske planine Treskavac u 6 sati i 6 minuta po srednje-evropskom vremenu. Dva minuta kasnije, zakloniće se iza masiva stene i biti skriveno oko četiri minuta, da bi nakon toga ponovo izišlo na zaravnjenom vrhu Treskavca, gde će se pojaviti u punom sjaju”, navode u Društvu za arheoastronomska i etnoastronomska istraživanja „Vlašići“.

Jedinstven fenomen dvostrukog izlaska Sunca na Lepenskom Viru otkrili su 2015. dr Aleksandra Bajić, neuropsihijatar, jedini terenski arheoastronom u Srbiji, inače predsednica “Vlašića” i arhitekta Hristivoje Pavlović.

Sveta i poštovana planina; Foto: Jelena Bujdić Krečković

Leto izgleda definitivno počinje svanućem iznad mitskog Treskavca, svete i poštovane planine prema kojoj su bile usmerene lepenske kuće, kako je to uobičio i akademik Dragoslav Srejović, najzaslužniji za otkriće Lepenskog vira.

“Sunce se samo na trenutak kao varnica pojavi u podnožju planine Treskavac na suprotnoj obali Dunava, potom nestane i nakon nekoliko minuta izgreje u punom sjaju na zaravnjenom vrhu, kao na nekoj piramidi. Uostalom, sintagma „dvostruki izlazak Sunca“ skoro da nije korišćena u našem jeziku. Međutim, ovaj jedinstven, čudesan, skoro bajkovit fenomen, lep za gledanje, ima ogroman značaj u arheoastronomiji, pa je time od izuzetnog značaja za Lepenski Vir jer predstavlja još jednu, rekao bih, zlatnu kariku u lancu argumenata za uvrštenje Lepenskog Vira na UNESCO listu svetske kulturne baštine”, izjavio je nedavno Hristivoje Pavlović.

Fenomen dvostrukog izlaska Sunca se može posmatrati iz Muzeja Lepenskog Vira koji će biti otvoren za posetioce.

“Ovaj „zakasneli“ i dvostruki izlazak Sunca se događa zbog specifične strukture horizonta i njegove velike ugaone visine (oko 13 – 14o). Tako, Lepenski Vir je postao mesto, sa koga se najlakše i najpreciznije može odrediti početak leta, bez ikakve opreme i proračuna. Uz minimalno pomeranje od glavne tačke posmatranja (30 cm prema severu), fenomen se može posmatrati i u nedelju 20. juna i u utorak, 22. juna”, navode u Društvu za arheoastronomska i etnoastronomska istraživanja „Vlašići“.

U slučaju oblačnog vremena posetioci će moći da pogledaju filmski snimak fenomena dvostrukog svitanja čiji je autor Mirko Babić.