Naslovna Kultura Dvostruko slavlje u negotinskoj biblioteci

Dvostruko slavlje u negotinskoj biblioteci

505
0

U društvu svojih najmlađih članova, dece Vrtića „Pčelica“, negotinska Narodna biblioteka “Dositej Novaković“ proslavila je danas 15 godina rada Čitalištanca i Dan bibliotekara Srbije.

Biblioteka je odavno prestala da bude samo mesto na čijim policama knjige strpljivo čekaju da budu pozajmljene, pročitane i uredno vraćene u roku, bez iscepanih stranica i potcrtanih redova. Koliko je biblioteka važna za opismenjavanje i duhovno bogaćenje svakog pojedinca podseća nas i ovaj 14. decembar koji se u Srbiji proslavlja kao Dan bibliotekara Srbije.

Društvo bibliotekara Srbije osnovano je daleke 1947. godine  u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu kada je za prvu predsednicu izabrana Milica Prodanović, prva dama srpskog bibliotekarstva.

Negotinski bibliotekari obeležili su danas, u društvu svojih najmlađih korisnika mališana Predškolske ustanove „Pčelica“, 15 godina rada Čitalištanca i Dan bibliotekara Srbije. Dečije odeljenje je i ovog prazničnog dana odzvanjalo dečijom grajom, a slavlje se nije moglo zamisliti bez rođendanske torte i svećica.

„Nas bibliotekare zaista ispunjava radošću svaki dolazak dece u biblioteku i radujemo se svakoj našoj zajedničkoj aktivnosti. Prvi ulazak dece u biblioteku je veoma važan pa se trudimo da usmerimo svu pažnju, nabavku knjiga, opremanje tehnikom na korist dece, da se oni lepo osećaju i požele da nam se ponovo vrate“, kaže Suzana Sirotović, direktorka Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ za NG portal.

Deceniju i po postojanja „Čitalištanca“ je, ističe Suzana Sirotović, dug period i tokom svih tih godina smenjivale su se razne aktivnosti a zaposleni u ovoj ustanovi kulture su se trudili da svaku godinu obogate novim, zanimljivim sadržajima i u programe uključe što veći broj dece.

Nabavka novih naslova kao i revizija fonda su osnovni i primarni zadatak negotinske biblioteke u narednom periodu.

„Priprema fonda za reviziju biće početkom 2023. godine. Prešli smo na automatizovanu pozajmicu i na odeljenju za odrasle i na dečijem odeljenju. Pristiže i neophodna kompjuterska oprema, štampači za reverse, interaktivna tabla koja će biti na dečijem odeljenju. U ograncima naše biblioteke se, takođe, pripremamo za automatizovanu pozajmicu knjiga, obezbeđen je internet u dva ogranka, ostala je još Kobišnica da se završi. U toku je zakonska procedura otvaranja ogranka u Štubiku. Ovo nas zaista raduje jer u današnje vreme je retkost da neka opština, biblioteka otvara neki novi ogranak. U toku sledeće godine radićemo, uz pomoć lokalne samouprave na adaptaciji i pripremi prostora ogranka u Štubiku“, ističe direktorka negotinske biblioteke i dodaje da sve ove aktivnosti za cilj imaju da  novi čitaoci zavole knjigu a na zaposlenima je da pronađu način da biblioteka bude mesto radosti, druženja i putovanja sa knjigom.

Stalno usavršavanje zaposlenih u ovoj ustanovi kao i praćenje svih promena i dešavanja u svetu bibliotekarstva su neophodni koraci za uspešan rad.

Negotinska biblioteka je, sa ponosom ističu u ovoj ustanovi, prva u regionu koja među svojim zaposlenima ima master bibliotekara mladu Jovanu Drču, koju su čitaoci našeg portala već bili u prilici da upoznaju.

Jedan od planova, nakon edukacija, je upotreba digitalnih elektronskih knjiga koja je započela u pojedinim bibliotekama u Srbiji.

„Započeli smo i digitalizaciju, koja malo kasni, ali verujem da ćemo do početka godine uspeti da postavimo prvu digitalnu zavičajnu zbirku naših autora i izdanja biblioteke, periodike, tu su časopisi „Bibliopis“ i „Buktinja“ za sada. Priprema se digitalizacija lista „Krajina“ i ostalih autora koji su značajni za našu opštinu“, kaže Suzana Sirotović, direktorka negotinske biblioteke.

Pripremom i realizacijom kulturnih i dečijih programa ova ustanova se bavi godinama unazad a pred publikom su od nedavno i novi sadržaji. Tako smo nedavno bili u prilici da upoznamo fotografiju iz ugla Milorada Drče, a o zdravlju je govorila psiholog Miroslava Marinković.

„Pred nama će biti još jedan zanimljiv program, a to je predstavljanje zavičajnih fotografa tokom Prvog svetskog rata a posetioci će biti u prilici da čuju i predavanje iz oblasti psihologije. Želja nam je da o zdravlju govore i lekari negotinskog zdravstvenog centra. Mi smo za te namene opremili ovaj prostor promotivne sale na dečijem odeljenju tehnikom koja može da zadovolji potrebe edukacije, seminara ili predavanja. Mi znamo da moramo da izađemo u susret našim korisnicima i otvorimo naš prostor pre svega deci, tinejdžerima i novim čitaocima“, kaže za NG portal Suzana Sirotović, direktorka Negotinske biblioteke „Dositej Novaković“.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.