Naslovna Društvo COVID-19 Dve negotinske škole otvaraju produženi boravak od ponedeljka 11. maja

Dve negotinske škole otvaraju produženi boravak od ponedeljka 11. maja

1140
0

U toku su pripreme za početak rada produženog boravka u Osnovnim školama „Branko  Radičević“ i „Vuk Karadžić“. U boravku će biti zbrinuta deca čija su  oba roditelja u radnom odnosu.

Od ponedeljak 11. maja za  3.173 učenika u Srbiji biće obezbeđen produženi boravak u osnovnim školama.

U osnovnim školama „Branko Radičević”  i „Vuk Karadžić“ u toku su pripreme za prijem učenika u produženi boravak čija su oba roditelja u radnom odnosu a koji su pre uvođenja vanrednog stanja bili uključeni u ovakav vid zbrinjavanja dece.

U Negotinu je za sada interesovanje za celodnevno zbrinjavanje dece u obe osnovne škole iskazalo desetak roditelja.

„U toku su higijenske pripreme škola za prijem dece. Škole su dobile instrukcije od Ministarstva prosvete kako se treba pripremiti za prijem učenika i one će biti realizovane u dogovoru sa opštinskim kriznim štabom  koji je u obavezi da obezbedi sva neophodna sredstva za zaštitu zaposlenih i učenika u školama, od dezinfekcionih sredstava do rukavica i maski. Moram da podvučem da ćemo u produženi boravak primiti isključivo decu čija su oba roditelja u radnom odnosu kako bismo na taj način zaštitili i decu i zaposlene u školama. Biće strogo kontrolisan prijem učenika, a mi ćemo u školama ispoštovati sve propisane zahteve i mere koje je donela Vlada Republike Srbije, kaže za NG Portal Dejan Kojčinović, predsednik Aktiva direktora negotinskih škola.

Pored postavljanja dezobarijera i dezinfekcije prostora u kome će deca boraviti  jedan od uslova realizacije celodnevnog čuvanja dece biće i nabavka beskontaktnih toplomera.

Preporuke moraju poštovati zaposleni u školama, ali i roditelji koji u tačno određeno vreme i unapred utvrđen prostor dovode decu.

Roditelji moraju da nose masku i da dezinfikuju  ruke na ulazu u školu. Preporuka je da ne ulaze u školske zgrade već da prijem dece, kao i njihovo preuzimanje, bude ispred škole.

Celodnevni boravak dece u školama pratiće učitelji u produženom boravku, stručni saradnici i direktor škole. Grupe moraju biti male i ne veće od 9 učenika u učionici uz stalno praćenje njihovih higijenskih navika.

Direktori negotinskih škola koje se pripremaju za prihvat dece potvrdili su za naš portal da su u toku sve higijenske pripreme, kao i upoznavanje nastavnika i ostalih saradnika sa merama koje se moraju poštovati u vreme boravka učenika u školi.

Produženi boravak počinje sa radom u ponedeljak 11. maja ali još uvek ostaje pitanje do kada će učenici biti zbrinjavani na ovakav način, s obzirom da je ministar prosvete Mladen Šarčević najavio da se školska godina završava krajem maja.