Naslovna Društvo Dualno obrazovanje: Dodatna finansijska podrška za učenike koji se opredele za deficitarna...

Dualno obrazovanje: Dodatna finansijska podrška za učenike koji se opredele za deficitarna zanimanja

1051
0

Učenicima koji se opredele da upišu neko od srednjoškolskih smerova po dualnom modelu obrazovanja, država je obezbedila dodatnu finansijski pomoć. Na spisku deficitarnih vinari-vinogradari, pekari, mesari, bravari-zavarivači, mehaničari motornih vozila…

Kako bi dodatno motivisali svršene osmake da se u većoj meri opredeljuju za obrazovne profile koji školuju deficitarne kadrove Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o finansijskoj podršci dualnom obrazovanju, koja je ovih dana stupila na snagu.

Pod finansijskom podrškom školovanju po dualnom modelu, kako se navodi u uredbi, podrazumeva se dodela sredstava za subvencionisanje dela naknade za učenje kroz rad koju poslodavci plaćaju đacima koji se po dualnom modelu obrazuju za deficitarna zanimanja, kao i podršku školama za upis đaka na deficitarne smerove.

Novim pravilima omogućeno je da srednjoškolcima u toku tri godine školovanja po dualnom modelu, pored zakonom propisane naknade za učenje kroz rad u neto iznosu od najmanje 70 odsto minimalne cene rada po satu, iz budžeta Republike Srbije dodatno bude isplaćeno po još 5.000 dinara mesečno i to za devet meseci godišnje, navode u Kancelariji za dualno obrazovanje i Nacionalnom okviru kvalifikacija (NOK).

Drugi način realizacije finansijske podrške definisan uredbom, odnosi se na pomoć poslodavcima u vidu subvencionisanja dela naknade za učenje kroz rad koju su poslodavci u obavezi da plaćaju đacima koji se po dualnom modelu školuju za deficitarna zanimanja.

Subvencija će iznositi „do 50 odsto neto iznosa minimalne naknade za učenje kroz rad utvrđene Zakonom o dualnom obrazovanju, sa pripadajućim doprinosima”, navodi se u uredbi. Ova mera, pojašnjavaju nadležni, podržaće mikro i mala preduzeća koja finansijski ne mogu da u skladu s potrebama izdvoje sredstva da povećaju broj učenika, podrže razvoj znanja i veština mladih i istovremeno osiguraju veći izbor kvalitetnijih kadrova za buduće zapošljavanje.

Na spisku deficitarnih je 28 zanimanja, među kojima su i vinari-vinogradari, pekari, zanimanja koja je po dualnom modelu školovanja ponudila Poljoprivredna škola sa domom učenika „Rajko Bosnić“ Bukovo koja u prvi razred školske 2024/2025. upisuje 28 vinogradara – vinara, kao i po 14 pekara i mesara u trogodišnjem trajanju.

Vinari – vinogradari će praksu obavljati u vinarijama Manastira Bukovo, “Matalj“, “Frunza Aglaja“ i “Raj“ u Rajcu, pekari u Pekari “Matalj”, a mesari u Klanici „Mesko“ Štubik.

Na spisku deficitarnih zanimanja su i bravari – zavarivači i mehaničari motornih vozila, koje školuje negotinska Tehnička škola.

Po modelu dualnog obrazovanja Tehnička škola upisuje 14 budućih bravara-zavarivača, za koje je praktična nastava organizovana u Kompaniji “Eliksir”.

Ova negotinska škola upisuje i 14 mehaničara motornih vozila, ali će samo petoro najboljih biti u dualnom obrazovanju i praksu obavljati u negotinskim firmama: Auto centar “Jovanović”, SOR “Bosanac+” i “Benasi”.

Dodatnom finansijskom podrškom koju je obezbedila država od sada će i u toku školovanja po dualnom modelu budući kadrovi deficitarnih zanimanja moći da ostvare veće naknade za učenje kroz rad, i to od prve godine školovanja.

Kancelarija za dualno obrazovanje raspisaće Konkurs za dodelu sredstava za podršku školama za upis učenika na dualne profile za deficitarna zanimanja, na koji se prijavljuju svi učenici upisani u prvi razred srednje škole na odgovarajuće smerove. Uredbom je predviđeno i da ugovor o dodeli sredstava zaključuju škola, Kancelarija za dualno obrazovanje i NOK i učenik, odnosno roditelj ili drugi zakonski zastupnik.