Naslovna Ekonomija Državni sekretar Ministarstva privrede posetio Negotin

Državni sekretar Ministarstva privrede posetio Negotin

1869
0

Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva privrede boravio je danas u Negotinu gde je obišao nekoliko ovdašnjih preduzeća i sastao se sa negotinskim preduzetnicima.

Dragan Stevanović i Zoran Spajić; Foto: Opština Negotin/Bojan Balanesković

Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva privrede istakao je danas u Negotinu  da će država nastojati da kroz brojne podsticaje podspešuje firme koje ulažu u proizvodnju, povećavaju kapacitete, a time i otvaraju mogućnosti za nova radna mesta.

„Kada govorimo o ulaganjima jako je važno da se objekti i kompanije, poput Kompanije „Spajić“, bave ulaganjima, a država će svoj deo posla i da radi kroz podsticaje. Ova kompanija je duplirala svoj promet i prihode i dobit u odnosu na prethodnu godinu, biću slobodan da kažem da je u ovoj godini do desetog meseca, ostvarila promet koji je jednak budžetu opštine Negotin. Skrenuli smo pažnju lokalnom rukovodstvu da budu servis ovakvim preduzetnicima i ja mislim da će to biti u obostranom interesu“, istakao je Stevanović.

Kompanija „Spajić“, osnovana 2002. godine, specijalizovana za proizvodnju čeličnih vlakana i abraziva od žice, kao i mašina za njihovu proizvodnju, jedna je od vodećih proizvođača ovih proizvoda na svetskom tržištu koja je prošle godine ostvarila izvoz od 5,5 miliona evra, a ove preko 10 miliona.

„Zadovoljan sam poslovnim ambijentom i planiramo proširenje. Trenutno radimo na izgradnji dve hale od kojih će jedna služiti kao magacin za gotove proizvode, a druga za sirovine. Time ćemo osloboditi trenutne magacine kako bismo u njima proširili proizvodnju“, kaže Zoran Spajić iz kompanije “Spajić” d.o.o.

Foto: Opština Negotin/Bojan Balanesković

Država, dodao je Dragan Stevanović,  ima ozbiljne ambicije kada je u pitanju Prahovo, naročito po pitanju izgradnje i razvoja Hemijsko industrijskog parka.

„Industrijski park je šansa kako za manje privrednike tako i za velike kompanije koje će sa uređenjem potrebne infrastrukture, gde mislim na izgradnju zaobilaznice od Prahova čime ćemo izmestiti promet teških kamiona kroz grad i sela, povećanje kapaciteta Luke Prahovo i omogućavanja kargo transporta i nakon toga postaće vodeća u zemlji, doći ovde da privređuju. Do kraja oktobra Ministarstvo građevinarstva treba da izda građevinsku dozvolu za proširenje luke. Verujem da će kompanije naći svoj interes, iskazati potrebu za radnicima a na nama je obezbedimo radnu snagu, pomognemo ljudima da nađu posao, i da samim tim ovaj kraj prestane sa odumiranjem i počne da napreduje“, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Državni sekretar Ministarstva privrede je obišao i preduzeće “Aleksandrović” u Samarinovcu, porodičnu firmu koja ima 14 maloprodajnih objekata i 220 radnika, kao i klanicu Preduzeća “Laki” koja se bavi proizvodnjom i preradom mesa.