Naslovna Društvo COVID-19 Državne subvencije i hotelima iz Negotina, Kladova, Boljevca, Knjaževca, Zaječara i Majdanpeka

Državne subvencije i hotelima iz Negotina, Kladova, Boljevca, Knjaževca, Zaječara i Majdanpeka

469
0

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa 10,56 miliona evra subvencionisaće rad 314 hotelskih objekata, kao podršku poslovanju u uslovima epidemije virusa korona. Među subvencionisanima su i hoteli u Borskom i Zaječarskom okrugu.

Državna subvencija, planirana Programom rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu hotelske industrije Srbije zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti kovid-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, biće dodeljena i negotinskom Hotelu Beograd sa depandansom.

Na spisku od 314 hotelskih objekata kojima su odobrene subvencije našla su se i oba kladovska hotela “Aquastar Danube” i “Đerdap”, zatim “Golden Inn” i “Lepenski Vir” u opštini Majdanpek, “Mali predah” u Knjaževcu, “Etno Balašević Rtanj” i “Ramonda” u opštini Boljevac, “Lux” u Salašu, “Srbija TIS” i “Hamburg” u Zaječaru.

Hotelima koji su ostvarili pravo na subvenciju biće uplaćeno 350 evra po individualnom ležaju i dodatnih 150 evra po sobi u dinarskoj protivvrednosti, s tim da maksimalni iznos sredstava ne moće može biti veći od iznosa koji se dobija obračunom individualnih ležajeva i smeštajnih jedinica iz dokumentacije na osnovu koje je doneto rešenje o kategorizaciji hotela od strane Ministarstva.

Na javni poziv za dodelu subvencija za podršku radu hotelske industrije stiglo je 520 zahteva od kojih je odobreno 314 u 68 jedinica lokalne samouprave i za koje je izdvojeno 10,56 miliona evra.

Ovu mogućnost nisu mogli da ostvare objekti u planinskim i banjskim mestima, za koje se računa da su tokom leta imali značajan broj domaćih gostiju, čime su delimično nadomestili gubitke zbog nedolaska stranih turista.