Naslovna Društvo Država prodaje Klub Vojske u Negotinu

Država prodaje Klub Vojske u Negotinu

5037
0

Republička direkcija za imovinu oglasila je prodaju 68 nepokretnosti koje nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije. Među njima je i negotinski Dom Vojske.

Vojni kompleks „Кlub Vojske“ u Negotinu,  površine 673,16 metara kvadratnih sa magacinom od 16,43 kvadrata na uglu ulica Ljube Nešića i Dobrile Radosavljević u Negotinu i sa zemljištem površine 2.219 metara kvadratnih, prodaje po početnoj kupoprodajnoj ceni od 280.825 evra, uz obavezan depozit od 1,6 miliona dinara.

Ova ugaona spratna građevina, podignuta početkom 20. veka, predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Izgradnja tadašnjeg Doma ratnika u Negotinu započela je posle Prvog svetskog rata zahvaljujući sredstvima koje je izdvajalo tadašnje Udruženje ratnika, oficira i podoficira Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a završena je tridesetih godina prošlog veka. Nakon Drugog svetskog rata objekat je preimenovan u Dom Jugoslovenske narodne armije, kasnije u Klub Vojske i bio je u funkciji sve do devedesetih godina.

Nekadašnji reprezentativni objekat, jedinstvenih arhitektonskih rešenja, rustično obrađenom fasadnom plastikom, sa simetričnom osnovom koja se sastoji iz središnjeg ugaonog dela u vidu polukruga i bočnih strana jednakih dužina, vojska je napustila posle 1995.

Sa neskrivenim emocijama stariji Negotinci još uvek pričaju o kermesima koji su u bašti Kluba organizovani između dva svetska rata, a kasnije i o igrankama na kojima su svirali mnogi negotinski muzički sastavi.

Od tada je Klub Vojske, Dom JNA, kako ga i danas nazivaju Negotinci, prepušten zubu vremena. Iako je fasada iz godine u godinu u sve lošijem stanju i sama unutrašnjost objekta je poprilično narušena dugogodišnjim nemarom.

Kako se navodi u oglasu koji je 4. septembra objavila Republička direkcija za imovinu, rok za podnošenje ponuda je 15 dana, a posle otvaranja ponuda odluku o najpovoljnijem kupcu doneće komisija. U Direkciji ističu da će o izboru kupca odlučujuća biti visina ponuđene cene.

Klub Vojske u Negotinu je, inače, i ranijih godina, u više navrata, bio među nekretninama koje se prodaju jer nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije, ali za njega nije bilo zainteresovanih.