Naslovna Društvo Drugi Svesrpski sabor okupio 65 Kola srpskih sestara

Drugi Svesrpski sabor okupio 65 Kola srpskih sestara

374
0

Sabor Kola srpskih sestara okupio je nedavno u Nišu 65 Kola iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske, Hrvatske i dijaspore.

Drugi Sabor Kola srpskih sestara u Nišu okupio je predstavnice 65 Kola iz isto toliko gradova Srbije, Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske, Hrvatske, Švajcarske. Naš grad  na Saboru je predstavljala Vesna Stanković, potpredsednica Kola srpskih sestara Negotin, inače profesor u Negotinskoj gimnaziji.

Za  učesnice Sabora Darko Bulatović, gradonačenik Niša, organizovao je prijem u Gradskoj kući, a blagoslov za ovo humanitarno sabranje članice Kola dobile su na prijemu u vladičanskom dvoru od episkopa niškog Arsenija.

Kolo srpskih sestara spada u red malobrojnih organizacija koje su u godinama političkih promena neprekidno radile i čiji kontinuitet nije prekidan. Mnoga udruženja su se gasila i retkima je uspevalo da se vrate na društvenu scenu Srbije. Kolo srpskih sestara već skoro 12 decenija odoleva vetrovima koji duvaju na ovim prostorima.

„Godina 116 na putu dobročinstva, putem kojim se ređe ide, gde puta nema, a ostaje trag za sutra, to su tragovi Kola srpskih sestara gde god da postoje u Srbiji, regionu i dijaspori, 116 godina su ozbiljne godine. Išle smo nekada brže, nekada sporije, ali uvek napred, uz one i sa onima kojima je pomoć bila najpotrebnija“, ovim rečima Ljiljana Stojanović, predsednica Kola srpskih sestara u Nišu pozdravila je gošće iz drugih gradova na Saborovanju.

Domaćin, niško Kolo srpskih sestara, upriličilo je bogat  kulturni program za svoje goste. Pored svečane akademije članice su bile u prilici da posete pozorišnu predstavu u niškom Pozorištu, ali i slušaju zanimljivo predavanje na Čegru o hrabrosti i stradanju srpskog naroda, kao i da posete Ćele kulu.

Prvi Svesrpski sabor Kola srpskih sestara održan je prošle godine u Kragujevcu, a naredni, treći biće održan u Požarevcu.