Naslovna Društvo Drugi poziv za dodelu sredstava privatnom sektoru u turizmu

Drugi poziv za dodelu sredstava privatnom sektoru u turizmu

452
0

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ objavio je drugi poziv za dodelu bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima u oblasti turizma i ugostiteljstva u Istočnoj Srbiji, Donjem Podunavlju i Opštini Topola u Šumadiji.

Dunjin konak, Rogljevo; Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima namenjen je svim privatnicima u turističkom i ugostiteljskom sektoru, koji su zainteresovani za unapređenje svojih usluga i to iz devet opština i gradova: Negotin, Kladovo, Majdanpek, Zaječar, Smederevo, Požarevac, Veliko Gradište, Golubac i Topola.

Osnovni cilj ove podrške je da se turistička ponuda podigne na viši nivo i prošire kapaciteti turističkih usluga, što će doprineti i ekonomskom snaženju regiona i stvaranju novih poslovnih perspektiva.

Poseban fokus će biti na podsticaju održivih i zelenih ideja i rešenja, ali i promociji kulturnog nasleđa, tradicije i prirodnih lepota. Krajnji rezultat treba da doprinese većem broju turista koji će duže vremena provesti u obilasku regiona.

Evropska unija je za ovaj konkurs opredelila 350.000 evra, a maksimalni iznos pojedinačnog granta je 10.000 evra. Poziv će biti otvoren do 21. oktobra.

Za sve zainteresovane će biti održana i online info sesija u četvrtak, 29. septembra od 10 časova, a registracija će biti objavljena na sajtu www.eu-za-turizam.rs, kao i na društvenim mrežama projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Dobitnici bespovratnih sredstava na prethodnom konkursu za bespovratnu pomoć za prevazilaženje posledica kovid-19 pandemije u sektoru turizma koji se takođe realizovao u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ neće biti u mogućnosti da opet ostvare pristup sredstvima.

„Primećeno je da se pojedina fizička lica lažno predstavljaju kao ovlašćeni konsultanti GIZ-a i nude svoje usluge potencijalnim podnosiocima prijava u pisanju projekata u zamenu za određeni novčani iznos i/ili procente od dobijenog granta. Obaveštavamo sve zainteresovane da GIZ nema ovlašćene konsultante za pisanje projekata, te da prave i pouzdane informacije u vezi poziva svi zainteresovani mogu dobiti isključivo preko mejla: [email protected]“, navode u Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju GIZ koja u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, sprovodi  projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ , a koga finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke.