Naslovna Ekonomija Drugi poziv za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima, mikro i malim preduzećima

Drugi poziv za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima, mikro i malim preduzećima

327
0

Razvojni program EU PRO objavio je drugi javni poziv za podršku preduzetnicima i mikro i malim preduzećima koja se bave proizvodnjom, a registrovana su u periodu od 2014. do 2018. godine u 99 gradova i opština, koje su uključene u realizaciju programa.

Ovim konkursom, kojim Evropska unija pruža podršku malom biznisu i unapređenju konkurentnosti lokalne privrede u vrednosti od 2,5 miliona evra, obuhvaćena je i opština Negotin, ali i Kladovo, Majdanpek, Bor, Zaječar, Knjaževac, Boljevac i Sokobanja.

Sredstva po ovom javnom pozivu namenjena su za nabavku opreme i uvođenje usluga sa ciljem da se unapredi proizvodnja i tržišni potencijal privrednih subjekata i doprinese povećanju zaposlenosti.

„Da je ovo konkretna podrška privredi i preduzetništvu na lokalnom nivou govori podatak da je 106 preduzeća kroz prvi poziv dobilo od Evropske unije više od dva miliona evra sredstava za nabavku opreme, uz očekivano povećanje prihoda i izvoza od 9,4 miliona, odnosno 2,3 miliona evra. Još važnije, oni su do sada otvorili 115 novih radnih mesta i sproveli niz aktivnosti društveno odgovornog poslovanja pomažući školama, vrtićima i ugroženim grupama stanovništva u svojim zajednicama”, rekla je Olivera Kostić, menadžerka programa EU PRO.

Inače, pojedinačni iznos bespovratnih sredstava može biti od 10.000 do 30.000 evra, dok brzo rastuća i izvozno orijentisana preduzeća i preduzetnici mogu da konkurišu i za iznose do 70.000 evra.

Preduzeća moraju da budu većinski u domaćem privatnom vlasništvu, imaju ostvarenu poslovnu dobit na kraju 2018. godine kao i izmirene obaveze po osnovu uplate poreza i doprinosa.

Korisnici sredstava treba da obezbede finansijsko učešće u projektu u visini od 20 odsto, odnosno 30 odsto ako apliciraju za sredstva veća od 30.000 evra.