Naslovna Ekonomija Drugi poziv za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima, mikro i malim preduzećima

Drugi poziv za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima, mikro i malim preduzećima

320
0

Razvojni program EU PRO objavio je drugi javni poziv za podršku preduzetnicima i mikro i malim preduzećima koja se bave proizvodnjom, a registrovana su u periodu od 2014. do 2018. godine u 99 gradova i opština, koje su uključene u realizaciju programa.

Ovim konkursom, kojim Evropska unija pruža podršku malom biznisu i unapređenju konkurentnosti lokalne privrede u vrednosti od 2,5 miliona evra, obuhvaćena je i opština Negotin, ali i Kladovo, Majdanpek, Bor, Zaječar, Knjaževac, Boljevac i Sokobanja.

Sredstva po ovom javnom pozivu namenjena su za nabavku opreme i uvođenje usluga sa ciljem da se unapredi proizvodnja i tržišni potencijal privrednih subjekata i doprinese povećanju zaposlenosti.

„Da je ovo konkretna podrška privredi i preduzetništvu na lokalnom nivou govori podatak da je 106 preduzeća kroz prvi poziv dobilo od Evropske unije više od dva miliona evra sredstava za nabavku opreme, uz očekivano povećanje prihoda i izvoza od 9,4 miliona, odnosno 2,3 miliona evra. Još važnije, oni su do sada otvorili 115 novih radnih mesta i sproveli niz aktivnosti društveno odgovornog poslovanja pomažući školama, vrtićima i ugroženim grupama stanovništva u svojim zajednicama”, rekla je Olivera Kostić, menadžerka programa EU PRO.

Inače, pojedinačni iznos bespovratnih sredstava može biti od 10.000 do 30.000 evra, dok brzo rastuća i izvozno orijentisana preduzeća i preduzetnici mogu da konkurišu i za iznose do 70.000 evra.

Preduzeća moraju da budu većinski u domaćem privatnom vlasništvu, imaju ostvarenu poslovnu dobit na kraju 2018. godine kao i izmirene obaveze po osnovu uplate poreza i doprinosa.

Korisnici sredstava treba da obezbede finansijsko učešće u projektu u visini od 20 odsto, odnosno 30 odsto ako apliciraju za sredstva veća od 30.000 evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.