Naslovna Društvo Dr Sanela Radisavljević o dizajnerskim drogama

Dr Sanela Radisavljević o dizajnerskim drogama

979
0

Dr Sanela Radisavljević, specijalista urgentne medicine iz Zaječara priredila je u Negotinu predavanje o dizajnerskim drogama, poslednju deceniju sve popularnijih kod mladih.

Uz marihuanu, kokain i heroin na tržištu narkotika sve su češće i sintetičke droge, koje se, poput ovih ne dobijaju preradom određene biljke, već se proizvode u laboratorijama. Među narkoticima koji se najčešće zloupotrebljavaju su pa čak i legalne supstance koje se dobijaju na recept, pa i one koje se koriste u lečenju narkomanije.

Sintetičke droge, poznate kao dizajnerske ili klupske droge poslednjih godina sve su popularnije i u Srbiji, među mladima. Posledice njihovog korišćenja mogu biti kobne po život.

Upravo je to bila i tema tribine „Nova iskušenja i izazovi u odrastanju – dizajnerske droge“, koju su organizovali Dom kulture „Stevan Mokranjac“, Srpska pravoslavna crkvena opština Negotin i Negotinska gimnazija.

Koliko sintetičke droge štete zdravlju mladih, kako prepoznati kritično ponašanje dece koja zloupotrebljavaju dizajnerske droge i drugim bitnim pitanjima govorila je doktorka Sanela Radisavljević, specijalista urgentne medicine iz Zaječara.

„Sintetičke droge su i opasnije i smrtonosnije od onih koje se dobijaju prirodnim putem. Na stotine različitih vrsta droga se pojavilo poslednje decenije, pa iako za svetom kaskamo bar nekoliko godina, mnoge od tih sintetičkih droga, atraktivne ambalaže, se pojavilo i kod nas, a setićete se da je pre par godina u Zaječaru otkrivena ilegalna laboratorija koja je proizvodila čuvenu „božiju drogu“, okarakterisanu kao dizajnersku“, istakla je dr Radisavljević.

Prisutnima u sali Negotinske gimnazije dr Radisavljević je predočila i zvanične statistike, prema kojima više od 54 odsto mladih meša psihoaktivne supstance, što za posledicu ima agresivna ponašanja, tuče, saobraćajne nezgode. Nažalost, Srbija je i jedna od zemalja u kojoj se na godišnjem nivou velika količina tableta za smirenje legalno izdatih na recept, čak 5,3 miliona kutija, što je i zvaničan podatak Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

“Proizvodnja i prodaja sintetičkih droga, nažalost postala je izuzetno velika, unosna i smrtonosna industrija koja crnom tržištu donosi ogroman profit”, podsetila je dr Radisavljević i dodala da je edukacija roditelja i svih relevantnih činioca u radu sa mladima neophodna da bi se mladima, kao rizičnoj populaciji predočilo koliko su sintetičke droge, zbog prirode njihove proizvodnje i načina distribucije, štetne, kako utiču na rasuđivanje i ponašanje mladih i kakve su im posledice po zdravlje.