Naslovna Društvo COVID-19 Dr Petar Paunović, učitelj zdravlja iz Rajca napisao knjigu o koroni

Dr Petar Paunović, učitelj zdravlja iz Rajca napisao knjigu o koroni

1060
0

Dr Petar Paunović, lekar specijalista epidemiolog, dugogodišnji direktor zaječarskog Zavoda za javno zdravlje „Timok“ publikovao je nedavno na svoj 81. rođendan knjigu “Priča o Korona virusu – Zdravstvene pouke”.

Foto: Privatna arhiva

Dr Petar Paunović, dugogodišnji saradnik brojnih medija u istočnoj Srbiji, sa kojih je svakodnevno građane pozdravljao sa “Dobar dan, šta ste danas učinili za svoje zdravlje”, a od njih se opraštao sa „Dok život teče, zdravlje je najpreče“, na jednom mestu objedinio je sve zdravstvene pouke koje je slao na adrese brojnih svojih prijatelja i medija i koje su se od početka epidemije viralno širile internetom.

“Kako sam sedamdesetih godina na Kosovu bio aktivan na suzbijanju epidemije variole vere smatrao sam da su narodu potrebna saznanja o kovidu, ali da su im, pre svih, potrebne lekovite reči zdravlja“, kaže ovaj učitelj zdravlja, kako doktora Peru najradije nazivaju u Negotinskoj i Timočkoj Krajini.

Dr Paunović specijalista je epidemiologije, socijalne medicine i zdravstvenog vaspitanja, kome je posvetio čitavu svoju radnu karijeru, za šta je dobio i nagradu „Vasa Pelagić“ 2006. Autor je brojnih knjiga, poput „Priča o zdravlju“ u četiri toma, 109 stručnih i naučnih radova.  Dobitnik je i nagrade „Dr Vladan Đorđević“ Srpskog lekarskog društva za životno delo u oblasti istorije medicine.

Još na početku epidemije virusa korona u Srbiji ponudio je svoje iskustvo i znanje zdravstvenim ustanovama i lokalnim štabovima za vanredne situacije, ali je, veli, bio odbijen zbog godina.

“Onda sam se u borbu sa kovidom upustio tako što sam napisao članak, a onda sam to radio bukvalno svakoga dana jer je veoma važno i zdravstveno prosvećivanje stanovništva o novom virusu. Kad sam pre 40 godina postao primarijus smatrao sam da treba da budem prvi u svojoj struci, a prvi si kad nešto prvo uradiš. Ovakvu knjigu još niko nije uradio u Srbiji i ja sam zbog toga srećan”, kaže dr Paunović.

Njegova „Priča o korona virusu“ na skoro 300 strana donosi sva trenutno važna naučna saznanja o virusu, njegovim osobinama, samoizolaciji, kolektivnom imunitetu, o testiranju, dilemama i iskustvima, o ponašanju u vreme epidemije, o merama koje treba preduzeti u cilju zaštite u  svakodnevici. To je stručna knjiga razumljiva svakom čitaocu, koja edukuje, širi saznanja i optimizam.

„Ona je i stručna knjiga i knjiga pobune. To je izašlo iz mene kao proizvod intuicije, mašte, inata, prkosa. Teme koje obrađuje odražavaju mene, ali i moja interesovanja o životu, zdravlju, bolesti, zajednici i narodu, psihologiji, etnologiji, filozofiji”, dodaje dr Pera.

Dr Paunović je 2006. osnovao Rajačku narodnu školu zdravlja u rodnom Rajcu kod Negotina u kojem, veli, radi kao učitelj zdravlja nastavljajući misiju zdravstvenog prosvećivanja naroda i širenja lekovitih reči.