Naslovna Društvo Dr Gordana Popović žena koja inspiriše Evropu i Srbiju

Dr Gordana Popović žena koja inspiriše Evropu i Srbiju

3308
0

Negotinka Gordana Popović odavno je inspirisala Evropu. Osim što je prva žena predavač na Elektrotehničkom fakultetu u Beču, od osnivanja te katedre 1815. godine, ona je i izaslanik Austrije u Evropskoj komisiji u Briselu, veliki patriota i humanista.

Srpska naučnica je svoju karijeru započela na Fakultetu elektrotehnike u Beču, kao prva žena predavač u istoriji te visokoobrazovne institucije. Na njemu je od 1992. do 2002. radila kao predavač-istraživač, načelnik resora za Međunarodnu naučno-istraživačku saradnju i tehnološki transfer, šef grupe za ultraprecizne tehnologije, a onda i kao šef grupe za biomedicinske mikrotehnologije…

Dobitnik je prestižne nagrade Austrije MIA za 2012. za oblast nauke i istraživanja i prva je Srpkinja dobitnik Časnog krsta Austrije za nauku i umetnost, nagrade ustanovljene još 1887. koja se dodeljuje naučnicima i umetnicima iz zemlje i inostranstva koji su postigli izuzetne uspehe i visoku reputaciju u oblasti kojom se bave. Najviše austrijsko odlikovanje uručeno joj je 2014.

Ima srpsko i austrijsko državljanstvo, po specijalnom paragrafu zakona za postignute rezultate u oblasti nauke.

Dr Gordana Popović, profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Beču, gostujući profesor na Univerzitetu Malta i predavač švajcarske organizacije za mikrotehniku na univerzitetima u Barseloni, Cirihu, Minhenu, Ženevi, Liežu i Darmstadtu, počasni je građanin opština Negotin i Knjaževac.

Svojim angažovanjem i projektima obezbedila je donacije Kolu srpskih sestara iz Negotina za pomoć deci iz socijalno ugroženih porodica i deci izbeglicama, a mnogo puta je i ličnim donacijama pomogla mnogima.

Priču o ovoj znamenitoj Negotinki i Knjaževčanki, koja je nedavno organizovala u Briselu i program “Evropsko nasleđe vina – film, diskusija i degustacija”, delegacijama vinara i lokalnih samouprava Negotina i Knjaževca, zabeležila je i Tanja Peternek Aleksić, novinarka RTS koja je Gordani Popović posvetila jednu od emisija iz serijala “TV lica… Kao sav normalan svet”.

Ova emisija se prikazuje danas, na prvom programu RTS, u 13 sati i 30 minuta.