Naslovna Društvo Dozvoljeno održavanje Malogospojinskog vašara u Negotinu

Dozvoljeno održavanje Malogospojinskog vašara u Negotinu

2900
0

Tradicionalni jesenji vašar u Negotinu, 21. i 22. septembra biće organizovan uz maksimalno pridržavanje svih epidemioloških mera koje je predložio Zavod za javno zdravlje „Timok“ iz Zaječara.

U Negotinu je, za razliku od prošle godine, Javnom preduzeću za komunalne delatnosti “Badnjevo”, dozvoljeno organizovanje jesenjeg vašara. Štab za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin ovakvu odluku je doneo, shodno aktuelnoj epidemiološkoj situaciji a na osnovu mišljenja Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje „Timok“ iz Zaječara.

Tako će jesenji vašar biti organizovan od 21. septembra u pet časova ujutru do 22. septembra u jedan čas iza ponoći, na prostoru namenjenom za održavanje ove tradicionalne manifestacije.

Ono što će ga razlikovati od ranijih je da su posetioci septembarskog vašara dužni da drže fizičku distancu od dva metra između dve osobe koje nisu članovi istog domaćinstva, a ukoliko to nije moguće, obavezno je nošenje zaštitne maske.

Štab za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin, na vanrednoj sednici, doneo je zaključak u kome se organizatoru, Javnom komunalnom preduzeću “Badnjevo” nalaže da postavljanje prodajnih mesta i tezgi može početi 21. septembra od pet časova ujutru, dok je postavljanje zabavnog dela vašara (kafana, luna parka, ringišpila i slično) dozvoljeno dan ranije od pet časova ujutru, ali bez prodaje i pružanja usluga pre zvaničnog početka vašara, a to je 21. septembar od pet časova ujutru.

Inače, u skladu sa odlukom republičkog Кriznog štaba, izvođenje muzičkog programa, rad ugostiteljskih radnji, prodaja robe i pružanje usluga na septembarskom vašaru u Negotinu biće dozvoljeni do jedan čas iza ponoći.

“Sa svim zainteresovanim prodavcima i zakupcima tezgi trenutno zaključujemo ugovore. U njima su, shodno naloženim merama nadležnih, definisane i obaveze zakupaca i prodavaca koje se odnose na primenu mera za sprečavanje zarazne bolesti kovid-19, odnosno njihova obaveza da imaju kod sebe potvrdu o vakcinaciji, potvrdu o preležanoj kovid-19 infekciji, ili važeći PCR ili antigentski test, ne stariji od 48 časova”, kaže Dalibor Ranđelović, direktor JKP “Badnjevo”.

Kako saznajemo, vašarlije će na jesenji vašar moći da uđu na dva ulaza, jedan iz pravca Knez Mihajlove, a drugi iz Ulice Ace Patlidžanovića.

Podsećamo, septembarski negotinski vašar koji se decenijama tradicionalno organizuje na Malu Gospojinu je, za većinu trgovaca ali i posetilaca, po svojoj veličini odmah iza šabačkog. Vašara u Šapcu neće biti ni ovoga puta. Ovakva odluka tamošnjeg Štaba za vanredne situacije je jedna od mera u borbi protiv virusa korona, imajući u vidu povećan broj zaraženih a posebno dece, koja su i najbrojnija na manifestacijama ovakvog tipa.