Naslovna Društvo COVID-19 Dostupna i treća dopunska doza vakcine

Dostupna i treća dopunska doza vakcine

557
0

Na vakcinalnom punktu u Domu penzionera u Negotinu nastavljena je vakcinacija građana protiv kovida-19, a počela je i imunizacija trećom dozom vakcine.

Građanima koji žele da se vakcinišu protiv kovida-19 na raspolaganju su Sinofarm i Fajzer-Biontekova vakcina protiv virusa korona.

Danas je u Srbiji, pa i na Vakcinalnom punktu u negotinskom Domu penzionera počela i vakcinacija trećom dozom vakcine.

“Nezavisno od toga da li spadaju u grupe kojima se preporučuje treća doza, svako može primiti dopunsku dozu ukoliko želi, po isteku šest meseci od druge doze nakon dobijenog poziva od eUprave. Svim građanima se ostavlja mogućnost izbora vakcine, polazeći od toga da je bezbedno i moguće primiti dopunsku dozu drugačiju od onih kojima su vakcinisani i revakcinisani, pri čemu će konačan izbor vakcine građani saopštiti lekaru, tokom pregleda i konsultacija na vakcinalnom punktu”, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Treća doza se, dodaju nadležni, preporučuje osobama sa narušenim imunitetom imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaocima transplantata koštane srži i solidnih organa, osobama na hemodijalizi i koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima, ali i osobama starijim od 70 godina, starijima od 60 godina sa stalnim boravkom u domovima za stare i drugim ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlenima u ovim i zdrtavstvenim ustanovama.

U opštini Negotin, prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru do 15. avgusta prvu dozu neke od dostupnih vakcina primile su 11.022 osobe ili 40,51 odsto punoletnih građana, a obe doze 10.542 osobe ili 38,75 odsto.