Naslovna Društvo Donacija Kompanije „Eliksir“ negotinskoj Tehničkoj školi

Donacija Kompanije „Eliksir“ negotinskoj Tehničkoj školi

1869
0

Kompanija „Eliksir“ uručila je donaciju Tehničkoj školi u Negotinu kako bi učenicima koji se obrazuju na smeru bravar – zavarivač pomogla da steknu dobro predznanje. Ovaj smer u Tehničkoj školi je od prošle godine u dualnom obrazovanju.

„Eliksir“ je zajedno sa Tehničkom školom od prošle godine u procesu dualnog obrazovanja, što znači da priprema učenike kroz organizovanu, stručnu i plaćenu praksu za rad u ovom negotinskom preduzeću.

Kako bi stvorili što bolje uslove da učenici steknu dobra pred znanja za ulazak u pogone kompanije, školi je u četvrtak uručena donacija za đake koji se obrazuju na trogodišnjem zanatskom smeru, za zanimanje bravar – zavarivač,

„Školi je uručen aparat za zavarivanje, zaštitna maska i brusilica za radionicu i koristiće ih učenici koji se školuju na smeru koji je nama potreban i koji je u dualnom obrazovanju, bravar -zavarivač. Pored đaka na ovom smeru našoj kompaniji su potrebni i radnici koji  se edukuju i na smeru elektomonter mreža i postrojenja. Školu ćemo opremiti za narednu školsku godinu informatičkim kabinetom. Investicija je vredna milon dinara  i ovim ulaganjem učenicima  stvaramo dobre uslove za rad i učenje”, kaže Branko Marković, zamenik direktora Društva za korporativne poslove prahovskog “Eliksira”.

Ova hemijska industrija je i ove godine iskazala potrebu za još jednim smerom u dualnom procesu obrazovanja  koji će od septembra biti otvoren u Poljoprivrednoj školi „Rajko Bosnić“. Naime, učenicima će biti ponuđen novi smer izrađivač hemijskih proizvoda koji je devedesetih godina ugašen u srednjim školama u Srbiji.

„Plan je da se na ovom smeru upiše 25 učenika. S obzirom da  Poljoprivredna škola ima status regionalne mi smo radili ozbiljnu upisnu kampanju, obišli smo celu Timočku Krajinu i gradove na jugu Srbije. Pokazalo se da je ovo trenutno tražen smer, da ne postoji školovan kadar a smer predviđa radno  mesto operatrea u proizvodnji“, dodaje Marković.

Tehnička škola je 1966. godine otvorena kao institucija koja je obrazovala kadrove za potrebe tadašnje Industrije hemijskih proizvoda Prahovo. Doživela je tokom svog rada transformacije kao i selidbu da bi 1979. godine dobila svoju zgradu u kojoj se i danas nalazi.

Tehnička škola je uvek služila IHP-u, ističe direktor ove škole Slobodan Dinulović i podseća da je najvažnija bila praksa i praktično znanje koje se sada stiče u dualnom obrazovanju.