Naslovna Društvo Donacija „Eliksira“ Negotinskoj gimnaziji

Donacija „Eliksira“ Negotinskoj gimnaziji

1513
0

Laboratorija Negotinske gimnazije odnedavno je bogatija neophodnim materijalima za izvođenje ekperimenata na časovima hemije zahvaljujući donaciji kompanije „Eliksir“.

Saradnja između obrazovnih institucija u Negotinu i kompanije “Eliksir” već nekoliko godina dobija na punom značaju ulaganjem u školstvo i edukaciju mladih.

Negotinska gimnazija je nedavno obogatila svoju laboratoriju, u kojoj učenici stiču praktična znanja iz hemije, neophodnim materijalom čime  je đacima pružena mogućnost da učvrste svoje temelja znanja za dalju akademsku nadogradnju.

„Novčanu pomoć koju smo dobili od kompanije “Eliksir” u vrednosti od 50 hiljada dinara usmerili smo na nabavku najosnovnijih sredstava  za hemijsku laboratoriju, pribor i hemikalije, kako bi se omogućio nesmetan rad na časovima vežbe. Naša laboratorija je stara, nemamo dovoljno hemikalija, hemijskog posuđa. Kompanija “Eliksir”  je prepoznala sve te naše probleme i donirala  nam je sredstva. S obzirom da su i hemikalije i materijali potrošna roba i da mi na časovima vežbi zaista sve koristimo u svrhu nauke i znanja, nadam se iskreno da će saradnja biti nastavljena“, kaže Olivera Negojicić Zlatković, profesor hemije.

Gimnazijalci su, dodaje ona, veoma zainteresovani za eksperimente jer im je to interesantnije nego sami časovi hemije.

„Mi se, nažalost, ponekad dovijamo da časovi budu zanimljivi. Svaka nastavna jedinica propraćena je određenim eksperimentom. Prirodno – matematički smer ima vežbe po dva časa nedeljno, opšti i društveno – jezički po jedan čas. Eksperimenti zahtevaju više vremena provedenog u laboratoriji koja mora biti dobro opremljena. Ono šta sam ja primetila je da veliki broj dece upisuje  fakultete koji su potrebni ovoj kompaniji. Nije tu samo hemija već i elektronika i mašinstvo. Veliki broj dece pokazuje interesovanje da se vrati u Negotin upravo zbog “Eliksira” jer on pruža neku sigurnost i posao.“

Milena Trailović, maturantkinja Negotinske gimnazije, uspešna košarkašica, ali i učenica koja je odlučila da svoje znanje unapredi upravo izborom prirodnih nauka posao će, kaže, nakon studija potražiti u “Eliksiru”.

„Prvu godinu sam upisala u Negotinu i onda sam zbog sporta upisala gimnaziju u Beogradu i to nije bila dobra odluka, ali je bio dobar izlet da steknem iskustvo. Nisam se pokajala što sam se vratila i shvatila sam da najbolje znanje mogu da steknem baš ovde u Negotinskoj gimnaziji na prirodno – matematičkom smeru. Smatram da ovde mogu da dobijem dobru osnovu za fakultet. Krajem treće godine sam odlučila da želim da upišem tehnologiju u Beogradu. Trenutno spremam hemiju za prijemni i nadam se da ću fakultet upisati i završiti. Ja mnogo volim ovaj gradi bilo bi mi drago da se njemu vratim ako bude bilo prilike“, kaže Milena Trailović.

I Magdalena Milovanović, učenica trećeg razreda Negotinske gimnazije na opštem smeru odlučila je da se posveti prirodnim naukama, pa već razmišlja i o fakultetu i o zaposlenju.

„Pošto Negotinska gimnazija pruža širok spektar obrazovanja, nakon lutanja rešila sam da upišem fakultet zaštite na radu. On pruža mogućnost da sutra potražim posao u kompaniji “Eliksir”, jer ja volim svoj grad i ako već postoji mogućnost da se ovde zaposlim ne bih posao tražila negde drugde“, ističe Magdalena Milovanović.

„Deca, mladi i obrazovanje su u fokusu našeg interesovanja, jer smo uvereni da stvaranjem boljih uslova i afirmacijom znanja i najboljih primera doprinosimo razvoju lokalnih sredina. Na ovaj način nastavljamo partnerstvo sa Negotinskom gimnazijom, a ovo je samo jedna od aktivnosti u okviru naše inicijative „Moj put do uspeha“. Ovi divni mladi ljudi i sjajni profesori, koji i danas predstavljaju uzore profesionalnosti i entuzijazma, nas ohrabruju za podršku novim idejama i projektima i na tome sam im zahvalna. Raduje me što neki od njih već sada biraju hemiju i žele da nastave svoje dalje školovanje u ovoj oblasti i jednog dana budu deo „Eliksir“ tima“, kaže Margareta Musić, direktor Sektora korporativnih komunikacija i direktor Eliksir Fondacije.

Svaka generacija gimnazijalaca donosi nešto novo samoj školi, dodaje Olivera Negojicić Zlatković, i na svoj način je  interesantna. Svojim pitanjima pokazuju i radoznalost i zainteresovanost, a pravog nastavnika rad sa decom oplemenjuje i podmlađuje.

„Sa decom je najlepše raditi. Nema lepšeg posla. Učenici su zaista na času zainteresovani za ovaj predmet jer moj stav je da nije sramota pitati. Deca koja žele da upišu bilo koji fakultet vezan za hemiju imaju slobodu da postave pitanja, ja sam tu za njih uvek i pomažem im maksimalno. Mislim da je za njih dovoljno da samo budu pažljivi na času i uz mali trud mogu da upišu željeni fakultet“, kaže Olivera Negojicić Zlatković.