Naslovna Krajinske vinjete Domaćinske priče: Sve poslastice Maje Stojanović, radujevačke snahe

Domaćinske priče: Sve poslastice Maje Stojanović, radujevačke snahe

4177
0

Na slavskoj trpezi za svaku Sveta Petku Maja Stojanović, rodom Leskovčanka, a već skoro dve decenije radujevačka snaha pripremi i po 15 vrsta ukusnih kolača. Sa 150 hektara plodnih krajinskih njiva, koje obrađuje sa svojom porodicom, Maja odmor traži u kuhinji u svom malom slatko-slanom carstvu.

Porodica Čelikić u Radujevcu, krajinskom selu na petnaestak kilometara od Negotina obrađuje oko 150 hektara plodnih oranica. Ratarske kulture rastu na njihovim, ali i njivama koje su uzeli u zakup.

Žito, suncokret i kukuruz su poljoprivredne kulture koje ova vredna krajinska porodica obrađuje sa prvim sunčevim zracima pa do u duboku noć, dok se u domaćinstvu ne posvrše svi poslovi.

Leskovčanka Maja, radujevačka snaha, za sebe kaže da je zalutala u ove naše istočne krajeve, ali reklo bi se da su njena upornost i vredne ruke porodici Čelikić donele ne samo naslednice, koje pomažu u kući i oko zemlje, već i nove poslove.

Ova vredna domaćica svoju kreativnost pokazuje na najlepši način u kuhinji spremajući ukusne kolače i torte, kao i slane specijalitete.

„Ceo život spremam i slane i slatke stvari. Volim da ugodim svojim ukućanima, ali i svojim prijateljima. To volim da radim i u tome se pronalazim. Kada god imam slobodnog vremena mene možete naći u kuhinji. Sa njive ili bašte dolazim pravo u kuhinju i dan mi počinje upravo tu u mom malom carstvu.“

Sakupljanje isprobanih recepata, “starinskih” kolača i torti je omiljen hobi mnogih žena. Ispisani rukom, često uflekani i iskapani, ljubomorno se čuvaju i prepisuju samo iskrenim prijateljima.

S obzirom da dolazi sa “južne pruge”, kako to Maja kaže, sa sobom je pre mnogo godina, kada se uputila u Krajinu, donela i specijalitete svog kraja, ali je svoj lični kuvar dopunila receptima svoje svekrve i onima koji su se njoj učinili zanimljivim.

„Sakupljam ih odavno, volim da ih podelim sa prijateljima, ali i sa onima kojima su se moji kolači i torte svideli.  Danas je to lako preko društvenih mreža, pa recepte tako i delim, kao i savete kako šta napraviti. Sve ono što sam do sada naučila volim da podelim sa onima koje recepti zanimaju. Mnoge žene dele svoje recepte i tako razmenjujemo iskustva. Vrlo je važno da recepti budu tačni. Ima recepata koje ja prvo isprobam pa tek onda podelim sa svima ostalima.“

Svaka poslastica pripremana je sa mnogo ljubavi, strpljenja i pažnje. Poslastice su, rekli bi iskusni majstori varjače, miksera i tačnih mera, kao deca, sve se vole podjednako. Ni Maja nema svoje omiljene i posebne kolače i torte, jer su joj sve podjednako drage.

„Ukućanima je dosadilo to što ja spremam slatko. Oni su više za slaniše. Ako bi da bira, suprug bi se opredelio za baklavu, a ostali… svi su kolači za njih dobri. Ja volim da spremam medenjake, uživam u njima, kao i u dekoracijama medenjaka i torti koje radim sama, ali je tulumba moja omiljena poslastica. Cvetove i figure ne kupujem, već sama izrađujem. Ponekad mi je potrebno i po sedam, osam sati za neke poslastice ako su zahtevne dekoracije. Volim da pripremljen kolač ili figuru slikam i postavim na svoj fejsbuk profil, da razmenim iskustvo sa drugima.“

Svoju ljubav prema poslasticama Maja bi veli, rado pretočila u posao, ali za to moraju da se stvore povoljni uslovi, da u okviru gazdinstva koje ima može da plasira i svoje specijalitete iz kuhinje, medenjake i kolače pre svega. Pomoć i podršku ima od njenih kćeri, naslednica.

„Meni moja deca često kažu: “Majka zaustavi se!” Danas je takvo vreme da ako ne živiš brzo, ne stigneš sve da odradiš. Moje ćerke vole da pomažu, da probaju, a nadam se da će neka od njih biti zaista moja naslednica. One su moja velika pomoć u kuhinji, u kući, na polju kada god imaju vremena, uz mene su”, kaže ova vredna mlada žena čiji dan počinje još u pet ujutru i čini se ne završava se, jer posla je mnogo, domaćinstvo veliko, ali ljubavi dovoljno i za porodicu i slatke i slane poslastice.