Naslovna Društvo Dom „Stanko Paunović“ obeležio vek postojanja i rada

Dom „Stanko Paunović“ obeležio vek postojanja i rada

618
0

Polaganjem cveća na spomenik Stanku Paunoviću u Sremskoj Mitrovici, prvom pitomcu Doma za ratnu siročad u Negotinu, otpočelo je obeležavanje stogodišnjice postojanja ustanove koja je do sada zbrinula više od pet hiljada dece. Dva grada, Negotin i Sremska Mitrovica su upravo zahvaljujući Stanku Paunoviću i zbratimljena.

Jedan od prvih pitomaca Doma za ratnu siročad u Negotinu, Stanko Paunović, rođen u Brestovcu nadomak Negotina poginuo je u blizini Fruške Gore, gde je i sahranjen. Kasnije su njegovi posmrtni ostaci preneti u zajedničku grobnicu u Sremskoj Mitrovici.

Na spomenik je delegacija Doma, koji nosi ime Stanka Paunovića, tokom prošle nedelje položila cveće u znak sećanja na pitomca koji je među prvima odrastao u domu koji je u to vreme zbrinjavao decu poginulih ratnika.

Delegacija Doma u Sremskoj Mitrovici; Foto: Dom „Stanko Paunović“

Dom je poneo ime Stanka Paunovića 1955. godine i svake godine, 16. oktobra na dan njegovog rođenja obeležava se dan ove ustanove socijalne zaštite. Iako je promenio ime,  namena doma je godinama bila ista, zbrinjavanje dece bez roditelja, njihovo školovanje i vaspitavanje.

Štićenici Doma i vaspitači; Foto: Dom „Stanko Paunović“

Dom “Stanko Paunović” zbrinuo je više od pet hiljada dece u proteklim godinama. Njih pedesetak  okupilo se, zajedno sa svojim bivšim vaspitačima, u svojoj kući kojoj se rado vraćaju, kako sami kažu, obeležavajući tako stogodišnjicu postojanja Doma.

Proslava jubileja okupila je bivše štićenike iz zemlje i inostranstva. Emotivni susret bila je prilika za podsećanje na dane provedene u domu, ali i humanost.

Foto: Dom „Stanko Paunović“

Nadica Vasić, vršilac dužnosti direktora Doma “Stanko Paunović” u ime zaposlenih zahvalila se na poklonu, umetničkoj slici vaspitača, koju su bivši štićenici darivali ovoj ustanovi, ali i humanom gestu.

Naime, nedavno je na adresu Doma pristiglo i pet invalidskih kolica, kao i novčana sredstva namenjena  kupovini odevnih predmeta za decu i mlade koji trenutno borave u ovoj ustanovi socijalne zaštite.

Nekadašnji stanovnici Doma “Stanko Paunović” položili su cveće na spomen bistu heroja po kome Dom i nosi ime i susret u spomen stogodišnjice ovekovečili fotografijama.