Naslovna Kultura Događaji Dom kulture poklanja koncert svetske zvezde: Nick Z Marino 15. aprila u...

Dom kulture poklanja koncert svetske zvezde: Nick Z Marino 15. aprila u Negotinu

804
0

Dom kulture „Stevan Mokranjac“ organizuje u ponedeljak 15. aprila od 20 sati celovečernji koncert Negotinca Željka Marinovića, jednog od najboljih svetskih power metal pevača i klavijaturista, koji gotovo četvrt veka živi i stvara u Americi pod umetničkim imenom Nick Z Marino.

Mića Kovačević, Željko Marinović, Ivan Đerfi i Nenad Bojković; foto: Nick Z Marino

On će prvi put u Srbiji predstaviti neke od autorskih kompozicija objavljene na tri albuma „NZM“ benda za američko tržište ali, kako najavljuje, i nekoliko obrada sastava „Ronnie James Dio”, “Iron Maiden”, “Black Sabbath”, “Led Zeppelin”, “Deep Purple”, Ozzy Osbourne…

Nick Z Marina će na tri koncerta u Srbiji (Zemun, Kragujevac, Negotin) pratiti “srpska verzija” NZM benda, specijalno sastavljena za ovu priliku.

Reč je dvojici članova “Queen Real Tribute” benda gitaristi Nenadu Bojkoviću (ex-Scaffold, ex-Rapid Force) i basisti Ivanu Đerfiju, dok će za bubnjevima biti Miloš Mića Kovačević (ex-Downstroy, ex-Draconic, ex-Apocalypse).

Marinović je 2005. godine započeo saradnju sa grupom jednog od najvećih svetskih gitarista Yngwie Malmsteen’s „Rising Force Band“-u kao klavijaturista, a od 2013. godine zvanično je i pevač ovog sastava.

Foto: nzmband.com

Svoj „NZM“ bend osnovao je 2010. godine, a prvi od do sada tri solo albuma u Americi „Freedom has no price“ objavio je upravo za produkcijsku kuću Yngwie Malmsteen’s.

Nedavno se vratio sa dvomesečne turneje benda gitarskih heroja „Generation Axe tour“ koji čine najveća muzička imena današnjice: Steve Vai, Zakk Wylde, Yngwie Malmsteen, Nuno Bettencourt, Tosin Abasi. Sa njima je već nastupao 2016. godine na velikoj turneji po Americi, a pridružiće im se, kao klavijaturista i prateći vokal, ponovo ove jeseni na turneji po Aziji.

Tokom 2018. i ovog proleća učestvovao je u projektu „The voices of metal united tour” i ravnopravno nastupao sa pevačima: Edu Falaschi, Tim “Ripper” Owens, Mike Vescera, a pratili su ih John Ivan, Lou Alpizar, Yanni Sofianos, Mike Terrana, Gorka Alegre.

Voices of Metal, Michael Vescera, Edu Falaschi, Nick Z Marino, Tim RIPPER Owens, John Ivan; Foto: Nick Z Marino

Inače, Željko Marinović je svoju muzičku priču započeo u lokalnom sastavu „Visoki napon“ u rodnom Negotinu 1980, sa kojim je tri godine kasnije zasvirao na „Zaječarskoj gitarijadi“.

Za produkcijsku kuću „Jugodisk“ sa pop grupom „Unučići“ objavio je prvu ploču 1988, a dve godine kasnije za PGP RTB album „Aliluja“ sa obradama duhovnih pesama u rok maniru i primesama etno zvuka.

Ovim albumom, koji se u srpskoj muzici devedesetih može smatrati revolucionarnim, Marinović je napravio korak ispred vremena.

Zvanično je poslednji put u Srbiji nastupio na festivalu „Beogradsko proleće“ 1991. Tadašnji duet „Željko i Sanja“ sa pesmom „Neka te zvona probude“ osvojio je prvu nagradu stručnog žirija za interpretaciju.

Taman kada je nagrada trebalo da označi početak ozbiljnije karijere, nemirna vremena u Jugoslaviji smanjuju prostor za koncerte i putovanja.

Iako je jedan period muzičkog života Željka Marinovića obeležila pop muzika, njegovi idoli u mladosti bili su bendovi poput „Deep Purple“, „Led Zeppelin“, „AC/DC“, „Dio“, „Iron Maiden“ pa je tako maštao o životu i bavljenju muzikom u Americi u koju je, posle Nemačke i Austrije, stigao 1995.godine uz pomoć „zelene karte“ osvojene na lutriji.

Foto: nzmband.com

Posle Los Anđelesa, Njujorka, treću sreću nalazi na Floridi u Majamiju. Mlad i talentovan, kompletan autor, koji uz glavni instrument klavijature, svira i gitaru i bubnjeve, javlja se na audiciju i među više od stotinu kandidata biva odabran za klavijaturistu i prateći vokal legendarnog američkog sastava „KC and the Sunshine band“.

Iako je u srcu i dalje nosio „čvršći“ zvuk, činjenica je, da je kao jedini Evropljanin u ovom 13. članom sastavu, svirao na koncertima pred nekoliko stotina hiljada ljudi na svetskim turnejama u Americi, Japanu, Evropi, Aziji i Južnoj Americi… gde su ga zbog lakšeg predstavljanja umesto sa Željko, najavljivali umetničkim imenom koje je već koristio Nick Marinović iz Jugoslavije!

Audicijom je izabran i za člana grupe Yngwie Malmsteen’s „Rising Force Band“ u kojoj i danas deluje paralelno sa svojim „NZM“ bendom.

Nick Z Marino; Foto: nzmband.com

Bez obzira na kilometre koji ga dele od rodnog kraja Željko Marinović ostao je vrlo blizak Negotincima.

Iako je u muzici napravio karijeru o kojoj mnogi sanjaju, ne ponaša se ništa drugačije od vremena kada je živeo u Mokranjčevom gradu kome je pre skoro tri decenije posvetio i rok obradu VI rukoveti Stevana Mokranjca.

Emotivno i duhovno nikad se nije odvojio od Negotinske Krajine u koju se trudi da dođe bar jednom godišnje.

„Radujem se svim koncertima u Srbiji u kojoj sam poslednji put zvanično nastupio daleke 1991. godine. Verujem da ću ovim nastupima konačno otvoriti vrata za više koncertnih angažmana kako u Srbiji, tako i na prostoru čitavog Balkana. Iskreno, već duže vreme imam veliku želju da sa bendom nastupim na nekom od rok festivala u ovom delu Evrope. Uzbuđenje pred koncert u Negotinu je posebno i nadam se da će moj grad na tromeđi okupiti i publiku iz susedne Bugarske i Rumunije. Ovaj koncert je u neku ruku moj dar publici, a veoma sam zahvalan i organizatorima iz negotinskog Doma kulture koji su odlučili da ne naplaćuje ulaznice i da ovaj koncert poklone svim ljubiteljima muzike koju izvodim, kako u Negotinu tako i u svim gradovima u okruženju.“