Naslovna Ekonomija Dogovorena saradnja Zadruge “Primula Veris” iz Jabukovca i Instituta “Dr Josif Pančić”

Dogovorena saradnja Zadruge “Primula Veris” iz Jabukovca i Instituta “Dr Josif Pančić”

336
0

Na inicijativu redakcije AgroJug u prostorijama direkcije Instituta za pručavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić” u Beogradu održan je sastanak rukovodstva Instituta sa delegacijom Zemljoradničke zadruge “Primula Veris” iz Jabukovca.

Sastanku, čiji je cilj bio uspostavljanje intenzivnije saradnje i jačanje proizvodnje lekovitog bilja prisustvovali su ispred Zadruge “Primula Veris” Alen Vujić, Stefana Vojkić i Goran Negoicić, direktor Zadruge, Jovan Jovanović, urednik AgroJuga, kao i sekretar Zadružnog saveza Srbije Slavoljub Plavšić.

Dr Milan Lukić, direktor Instituta za pručavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić”  istakao je da je zadovoljan što se uspostavlja saradnja, naglašavajući velike mogućnosti koje Srbija ima u oblasti lekovitog bilja.

Zadrugari iz Jabukovca su ponudili značajne potencijale svoje zadruge, a tiču se pre svega besprekorno čiste životne sredine koju ima ovo selo i okolina.

 “Mi smo ponudili saradnju kako bi pomogli našim sugrađanima sa što većom ponudom raznovrsnog samoniklog bilja u otkupu a takođe i širenje plantaža. Ovih godina godina smo radili plantaže raznog bilja na površinama od četiri hektara što ćemo sigurno podići na veći nivo. Dakle, nudimo negde oko 20 vrsta lekovitog bilja iz prirode i četiri vrste za plantažni uzgoj”, kaže Goran Negojicić, direktor ZZ “Primula Veris” u Jabukovcu.

Članovi zadruge očekuju od ove saradnje dodatnu sigurnost i izvesnost u poslovanju , koju sa druge strane može da pruži renomirana institucija kao što je Institut za pručavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić”. Zajednički su dogovoreni konkretni pravci dalje saradnje u obostranom interesu, sa naznakom da je Institut u prošloj godini povećao proizvodnju i plasman za 40 odsto, navode u AgroJugu.