Naslovna Kultura Dođite da zajedno beremo grojze u rajačko lojze

Dođite da zajedno beremo grojze u rajačko lojze

1214
0

Udruženje građana “Mladi sa Rajačkih pimnica”  u subotu, 28. avgusta domaćin je prvog Letnjeg festivala u slavu vina. Prvi Letnji festival podržala je i EU kroz projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam”, ali i Turistička organizacija opštine Negotin i ovdašnja lokalna samouprava.

Dan vina i lepog raspoloženja ove subote, očekuju organizatori, Udruženje građana “Mladi sa Rajačkih pimnica”, okupiće brojne ljubitelje ovog mističnog grada vina kojima je stalo da u prvom redu sačuvaju tradiciju, ali i da promovišu ovaj deo istočne Srbije, poznat po dobrim vinima, ljubaznim domaćina i divnoj prirodi.

„Domaća vina, bogat kulturno-umetnički program i tradicionalni obilazak vinograda vratiće nas u stara vremena, kada je berba bila najveseliji period u godini.  Kada padne noć, nastupiće veliko ime domaće muzičke scene Marko Luis, s kojim ćemo, uz vino i pesmu, obeležiti uspešan početak berbe“, navode u Udruženju “Mladi sa Rajačkih pimnica”.

Pod sloganom “Dođite da zajedno beremo grojze u rajačko lojze”  organizatori su pripremili bogat i sadrćajan program koji u 14 časova počinje zdravicom i poezijom Milana Kotura, Krajišnika koji je u Rajcu pronašao svoj drugi zavičaj, a nastavlja se Izlogom časopisa “Buktinja” i poezijom Boba Dilana koju je preveo i prepevao u knjizi “Odgovor nošen vetrom” zaječarski književnik Ivan Potić.

Foto: Udruženje „Mladi sa Rajačkih pimnica“

Od 15 časova publici će se predstaviti zaječarski hor “Lavirint” pod upravom Željke Aleksić, KUD “Polet” iz Kladova i Udruženje građana “Trag” iz Kladova.

Letnji festival pratiće i štandovi na kojima će posetioci moći da probaju i kupe domaća vina, ali i druge proizvode.

Dan vina i lepog raspoloženja nastavlja se od 16 sati šetnjom do rajačkih vinograda u kojima će simbolično biti označen početak berbe uz “ladan špricer”.

Foto: Udruženje „Mladi sa Rajačkih pimnica“

Udruženje građana “Mladi sa Rajačkih pimnica”  pripremilo je i tradicionalne igre kao što je potezanje konopca, a najhrabriji posetioci mogu da se oprobaju u duelu sa rajačkim šampionom u obaranju ruke i osvoje neku od nagrada koje su organizatori pripremili.

Na fejsbuk stranici ovog udruženja u toku je i nagrada igra za posetioce iz Beograda koji mogu da osvoje besplatno putovanje autobusom iz Beograda na Dan vina i lepog raspoloženja, 28. avgusta na Rajačkim pimnicama.

Letnji festival će obojiti muzikom od 18 časova negotinska grupa “Razdor”, sat vremena kasnije “Le Bonens”, od 20 časova nastupa Marko Luis, jedan od najproduktivnijih kantautora na našim prostorima, koga ovdašnja publika dobro poznaje po brojnim nastupima, ali i učešću na koncertima u slavu njegovog oca, “Moj život je moje blago”, a u 21 sat nastupa di-džej Fokus.