Naslovna Društvo Dodelom Majskih nagrada i povelja obeležen Dan opštine Negotin

Dodelom Majskih nagrada i povelja obeležen Dan opštine Negotin

1832
0

Opština Negotin zaslužnim pojedincima i kolektivima dodelila je Majske nagrade, povelje i plakete povodom 12. maja, Dana opštine.

Povodom 12. maja, Dana opštine Negotin, u spomen na dan kada je Nahija negotinska prisjedinjena Srbiji 1833. godine, lokalna samouprava je na svečanoj sednici za postignute rezultate u 2023. dodelila tradicionalne majske nagrade i povelje.

Majske nagrade, diplomu i novčana sredstva u visini od 188.250  dinara, Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin uručio je Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ iz Negotina za 200 godina postojanja i značajan doprinos u oblasti obrazovanja i vaspitanja, Muzeju Krajine, koji je obeležio 90 godina postojanja, za ostvarene značajne rezultate i izuzetan doprinos u zaštiti kulturnog nasleđa opštine Negotin, Organizaciji rezervnih vojnih starešina opštine Negotin za dugogodišnju saradnju na očuvanju kulture sećanja, jačanju patriotizma i ljubavi prema otadžbini, Planinarskom društvu „Deli Jovan“  za postignute rezultate i značajan doprinos u radu sa mladima i očuvanju prirodnih lepota opštine Negotin i Ljiljani Stojanović, profesorki fizike iz Negotina, za postignute rezultate i značajan doprinos u razvoju opštine Negotin u oblasti prirodnih nauka i obrazovanja.

“Zadatak lokalne samouprave je da podrška koju pruža pojedincima, institucijama i udruženjima u svim oblastima bude kontinuirana i jača iz godine u godinu. A godinu za nama obeležila su ulaganja u putnu infrastrukturu, poljoprivredu, mesne zajednice, kulturu, obrazovanje i sport. Predstoji nam napredak prvenstveno u oblasti privrednog razvoja kroz razvoj industrijskog parka u Prahovu sa posebnim naglaskom na zaštiti životne sredine, poljoprivrede, putne infrastrukture i ostalih oblasti”, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Majske povelje i novčanu nagradu u visini od 94.125 dinara, mr Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin na današnjoj svečanoj sednici uručio je Nikolini Mitrović, učenici Osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“za osvojenu prvu nagradu na republičkom takmičenju iz solfeđa i teoretskih predmeta u kategoriji teorije muzike, Nikoli Miloševiću, učeniku OŠ „Branko Radičević“za osvojenu prvu nagradu na Državnom takmičenju iz informatike učenika osnovnih škola Republike Srbije, koji je danas učesnik republičkog takmičenja “Misliša”. Nagradu je u Nikolino ime primila baka Ilinka Milošević.

Majska povelja je uručena i Urošu Stojanoviću, student ETF Beograd i Mihajlu Matoviću, učeniku Negotinske gimnazije, za osvojenu drugu, odnosno treću nagradu na prošlogodišnjem Državnom takmičenju iz matematike učenika srednjih škola, kao i Basket timu Negotinske gimnazije u sastavu: Milena Trailović, Teodora Trkulji, Lola Majstorović i Petra Mihailović  za osvojeno treće mesto i bronzanu medalju na Republičkom takmičenju u basketu „3 na 3“.

“Ovaj datum, 12. maj, podseća nas na slobodarsku tradiciju našeg Negotina i Krajine. To je datum od istorijske važnosti za nas i Srbiju. Proteklo je vreme od 191 godine od kada smo se izborrili za slobodu i autonomiju. Poslednjih decenija u svaku od godina ugrađivali smo sećanja na mnoge važne događaje, posebno ovaj, i time jačali kolektivni duh, ukazivanjem na herojstvo i odlučnost ljudi sa ovih prostora koji su vodili mnoge bitke i izborili mnoge pobede. Jedna ode takvih je upravo vezana za 12. maj koji obeležavamo na primeren i dostojanstven način”, rekao je, između ostalog, mr Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin.

Uručene su i plakete opštine Negotin Slaviši Živanoviću, poljoprivrednom proizvođaču iz Karbulova, za izuzetan doprinos u oblasti poljoprivredne proizvodnje i prim. dr Miomiru Petkoviću, radiologu u penziji iz Negotina, za izuzetan doprinos u oblasti zdravstva, a naknadno će biti uručena i Slobodanu Bobanu Cvetkoviću, penzioneru iz Negotina, za izuzetan doprinos u sportsko-kulturnom i književnom stvaralaštvu.

Svečanu akademiju otvorio je himnom Srbije Dečiji hor Umetničke škole “Stevan Mokranjac” pod upravom Kristine Đukić, a u programu su učestvovali i Trio “Klaviončelo” ove škole u sastavu: Klea Kovač (violina), Hana Kovač (violončelo) i Milica Čululejić (Klavir), učenici osnovnih škola “Vera Radosavljević” i “Vuk Karadžić”, mališani starije vaspitne grupe Predškolske ustanove “Pčelica”, kao i recitator Damjan Dobrić koji je kazivao rad Laure Savić, učenice “Vera Radosavljević”, pobednice literarnog konkursa “Pesma mom gradu”.