Naslovna Društvo Dobra vest za vozače: I za vozila starija od 15 godina tehnički...

Dobra vest za vozače: I za vozila starija od 15 godina tehnički pregled jednom godišnje

233
0

Usvajanjem izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, poslanici Skupštine Srbije izglasali su ukidanje odredbe koja je predviđala tehnički pregled dva puta godišnje za vozila starija od 15 godina.

pixabay.com

Konačnu odluku o izmeni zakona, donetom još 2009. godine kojim je bilo predviđeno da automobili stariji od 15 godina moraju na svakih šest meseci na tehnički pregled, vozači u Srbiji čekaju još od proletos.

Odluka republičkih poslanika o ukidanju odredbe donete u petak 9. novembra,  obradovala je mnoge vozače, s obzirom da je prosečna starost automobila u Srbiji 16 godina.

Iako neće biti duplog tehničkog pregleda, najavljeno je da će pregled  biti obavezan i detaljan, što znači da predviđa pet fotografija sa tehničkog pregleda vozila, a dužina trajanja tehničkog pregleda biće minimum 30 minuta.

Ukinuta je i obaveza prvog redovnog tehničkog pregleda za novoproizvedena vozila, što znači da će ovi automobili na tehnički pregled tek posle dve godine nakon kupovine. Da bi vlasnici registrovali ova vozila, od proizvođača-uvoznika moraju da dobiju dokaz koji sadrži tačne podatke o karakteristikama vozila.