Naslovna Kultura Dobar umetnički izraz – odgovornost pevača, misija Osnovne muzičke škole

Dobar umetnički izraz – odgovornost pevača, misija Osnovne muzičke škole

449
0

Hor Osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“, pod upravom Aleksandre Đukić, pažljivo biranim kompozicijama predstavio se festivalskoj publici i sugrađanima u programu  Klasika u 11 na gradskom trgu.

Izvođenjem dela Stevana Mokranjca u programu Klasika u 11, dirigenti negotinskih dečijih horova čuvaju muzičko  nasleđe liturgijskih kompozicija i rukoveti.

Profesor teoretskih predmeta, horovođa, Aleksandra Đukić ne krije svoje zadovoljstvo što već treću godinu predstavlja publici negotinskih muzičkih svečanosti Mokranjcu u čast rad hora Osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

„To je jedna divna priča. Mogu reći da je danas naš hor prenosio poruku publici koliko je važno izvoditi dela našeg Mokranjca. Zato smo danas izveli Osmu rukovet ali i duhovne kompozicije Tebe pojem i Svjati bože koja se ne izvodi tako često“, kaže za Ng portal dirigentica Aleksandra Đukić

Članovi hora su učenici Osnovne muzičke škole od drugog do šestog razreda. Ansambl trenutno broji 31 učenika.

„Ove godine sam dobila mlade članove i jako sam ponosna na njih, s obzirom da su izvodili ovako složena dela. Velika mi je čast da je hor imao priliku da otpeva dvoglasnu kompoziciju Gnjavi me teča Rajka Maksimovića, sa kojim je saradnja i započela na festivalu 2015. godine kada smo dobili njegovu  zbirku pesmama za dečiji horski ansambl. Zato će i naš rad u budućnosti biti izvođenje kompozicija bez instrumentalne pratnje i negovanje glasa kao instrumenta.“

Festival programom Klasika u 11 afirmiše rad dečijih negotinskih horova, čuva muzičko nasleđe i motiviše mlade dirigente da svoju ljubav prema muzici na pravi način prenesu mladim naraštajima.

„Smatram da je divno što Negotin danas ima zaista mnogo  horova, ne samo dečijih. Muzika oplemenjuje decu i podstiče njihovu muzikalnost. Oni će sutra možda postati pevači u nekim profesionalnim horovima“, kaže Aleksandra Đukić.