Naslovna Društvo Dobar odziv Negotinaca za preventivne preglede

Dobar odziv Negotinaca za preventivne preglede

134
0

Akcija besplatnih preventivnih pregleda, koju u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju organizuje Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama širom Srbije, naišla je na dobar odziv Negotinaca.

U petoj akciji besplatnih preventivnih pregleda, u nedelju, 28.januara, u Domu zdravlja u Negotinu pregledana su 143 pacijenta, od kojih njih 15 nije imalo zdravstvenu knjižicu. Niko od pregledanih nije zadržan na hospitalizaciji.

U okviru ove akcije građani su mogli da provere tumor markere gastrointestinalnog trakta CEA i CA 19-9, od kojih povišene vrednosti CEA ukazuju na oboljenja organa za varenje: želudac, jednjak, debelo crevo, ali i na karcinom pluća, dojke, jajnika, pankreasa.

CA 19-9 je primarni tumor marker organa za varenje, a povišen je i kod karcinoma pankreasa i žučnih puteva.

U laboratoriji Doma zdravlja u Negotinu uzorkovana je krv 142 pacijenta iz Negotina, kao i 80 iz Majdanpeka, budući da u tamošnjem Zdravstvenom centru nije moguće raditi ovakve analize.

Kako navode u Zdravstvenom centru Negotin ultrazvučni pregled dojke obavljen je kod 70 pacijentkinja, a ultrazvučni pregled stomaka kod 83 pacijenta oba pola, budući da je ova vrsta pregleda rađena i u prethodnim akcijama preventivnih pregleda.