Naslovna Društvo Dobar odziv Negotinaca za preventivne preglede

Dobar odziv Negotinaca za preventivne preglede

198
0

U okviru preventivnih pregleda, koji su organizovani povodom 7. aprila Svetskog dana zdravlja, lekari Zdravstvenog centra Negotin pregledali su 115 Negotinaca.

Od 115 građana koji su se došli na nedeljnu akciju preventivnih pregleda, njih 14 nisu imali zdravstveno osiguranje i overenu zdravstvenu knjižicu. Svima je izmeren krvni pritisak, urađen EKG i pregled interniste.

“Kod dva pacijenta su na EKG-u uočene promene srčanog ritma i oni su zadržani radi opservacije i dobijanja adekvatne terapije. Bilo je 12 novootkrivenih pacijenata sa povišenim krvnim pritiskom koji do sada nisu znali da imaju hipertenziju i nisu imali terapiju. Kod 25 pacijenata je izmeren povišen krvni pritisak iako su uzimali terapiju, tako da je prepisana terapija korigovana. Kod dva pacijenta je na osnovu EKG nalaza postavljena sumnja na ishemijsku bolest miokarda, odnosno Anginu pectoris i oni su dobili terapiju i odmah su im zakazani neophodni pregledi koji će biti urađeni u narednih dva-tri dana”, kaže dr Vidosava Paunović Barbulović, vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Negotin.

U laboratoriji je njih 68 proverilo vrednost šećera u krvi, od kojih je kod dva otkriven dijabetes tipa 2, a 70 pacijenata je uradilo ORL pregled.

“Kod jednog pacijenta je postavljena sumnja na tumor u predelu krajnika,pet je imalo upalu srednjeg uha, 12 upalu grla i ždrela, a kod jednog je izvršena ekstrakcija stranog tela iz uha”, kaže dr Paunović Barbulović.