Naslovna Hronika Do kraja nedelje pojačana kontrola saobraćaja

Do kraja nedelje pojačana kontrola saobraćaja

432
0

U cilju povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, Saobraćajna policija sprovodi do nedelje 23. februara pojačanu kontrolu saobraćaja.

Kontrola će, ovoga puta, biti usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, nepropisnog preticanja, upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, ali i nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korišćenja telefona tokom vožnje i prekršaja pešaka.

Kako navode u Upravi saobraćajne policije od početka 2020. broj saobraćajnih nezgoda povećan je za 16 odsto, a broj prekršaja za sedam odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Na putevima u Srbiji od početka godine poginula su 22 vozača i isto toliko pešaka, kao i 12 putnika u putničkim vozilima i sedam biciklista.

Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda bila je neprilagođena brzina. Zbog toga je 25 učesnika u saobraćaju izgubilo život, dok je više od 300 učesnika u saobraćaju povređeno.

U saobraćajnim nezgodama koje su izazvali vozači pod dejstvom alkohola poginula su tri učesnika u saobraćaju, a povređena 104. Čak 58 odsto poginulih vozača i putnika nije koristilo sigurnosni pojas.

Analize  su pokazale da je od početka godine 30 odsto pešaka stradalo usled neopreznog stupanja na kolovoz i da su 30 odsto saobraćajnih nezgoda sa nastradalim pešacima izazvali vozači putničkih vozila.