Naslovna Kultura Do knjižnog fonda biblioteke uz elektronski katalog

Do knjižnog fonda biblioteke uz elektronski katalog

435
0

Rad savremene biblioteke ne može danas da se zamisli bez informacione i komunikacione tehnologije, a funkcionisanje ovih ustanova kulture znatno je olakšano zahvaljujući povezivanju sa drugim bibliotekama.

Narodna biblioteka “Dositej Novaković” u Negotinu je od juna 2008. godine punopravna članica sistema Cobiss – Kooperativnog online bibliografskog sistema i servisa, a celokupan fond biblioteke unet je u Cobiss bazu.

Zaključno sa krajem prošle godine, elektronska baza Narodne biblioteke “Dositej Novaković” ima ukupno 81.785 zapisa.

Svi zainteresovani mogu da vrše pretraživanje naslova u negotinskoj biblioteci, putem elektronskog kataloga i to: po autoru, naslovu, UDK broju ili univerzalnoj decimalnoj klasifikaciji, predmetnoj odrednici, izdavaču, mestu i godini izdanja.

Preko Cobiss platforme, već nekoliko godina obavlja se i zaduživanje i razduživanje iznajmljenih knjiga na odeljenju za odrasle.

Ono što je korisnicima biblioteke već poznato je da zahvaljujući ovom sistemu mogu da pretraže bibliotečki fond u svojoj, ali i svim drugim bibliotekama uključenim u ovaj sistem.

Ukoliko ste registrovani član biblioteke možete koristi i mogućnost online rezervacije knjige koju želite, za šta je potreban broj važe važeće članske karte i vaša šifra.

U negotinskoj biblioteci kažu da priliku da rezervišu određeni naslov na ovaj način koriste uglavnom mlađi korisnici koji su veštiji u snalaženju sa novim sredstvima komunikacije, dok se najveći deo članova i dalje opredeljuje da usluge biblioteke koristi na uobičajeni način a knjigu rezerviše u direktnoj komunikaciji sa bibliotekarima.

Nije na odmet znati da zahvaljujući razmeni, možete doći i do željene knjige iz druge biblioteke, što je posebno važno korisnicima stručne literature. Jedini uslov je da ona bude korišćena u čitaonici negotinske biblioteke i da pokrijete troškove poštarine za transport naslova koji vam je potreban.