Naslovna Kultura „Dnevnik snova imperatora Galerija” u Negotinu

„Dnevnik snova imperatora Galerija” u Negotinu

548
0

Brojni ljubitelji umetnosti ispunili su sinoć dvorište Todorčetovog konaka kako bi pogledali izložbu skulptura, slika i crteža „Dnevnik snova imperatora Galerija“ ali i pokazali poštovanje i naklonost prema negotinskom umetniku svetskog kalibra, Nedimu Hadžiahmetoviću Mafi.

„Felix Romuliana“ i Gamzigradska banja, kao i priče iz prošlosti, bili su Nedimu Hadžiahmetoviću inspiracija za umetničko poigravanje i ličnu imaginaciju snova imperatora Galerija.

„U širem smislu, u kontinuitetu ispitivanja koncepta dualizma, kroz eksploataciju lične likovne poetike, veran figuraciji i distorziji iste, u užem smislu, veran svom vizuelnom sadržaju, manipuliše istorijskim činjenicama i nedostatkom istih. „Dnevnik snova imperatora Galerija“ je autorsko tumačenje one strane istorijske stvarnosti, putem njenog spiritualnog sadržaja i koncepta kolektivnog u nestvarno“, navodi Vesna Nikolić, istoričar umetnosti u katalogu koji je za ovu priliku publikovao Muzej Krajine, organizator izložbe.

Nikolić podseća i da su „kovid restrikcije u minulom periodu zaustavile Nedimovu internacionalnu karijeru ali ne i stvaralački initegritet. Dosledan u svom vizuelnom istraživanju, po treći put se ove godine predstavlja domaćoj publici nakon duže izlagačke pauze u Srbiji.“

„Služeći se istorijom, dao sam sebi za pravo da period tetrarhije, inače vrlo zanimljive u periodu rimske imperije  protumačim i hronološki i intimno prođem kroz život Galerija koji je bio jahač i vezan za konje. Budući da mi je otac nedavno preminuo, a i on je voleo konje, ovaj ciklus „Dnevnik snova imperatora Galerija“, tako je ispalo, je i svojevrstan omaž njemu. Nadam se da me Galerije i moj otac zajedno sad negde kritikuju“, rekao je Nedim Hadžiahmetović Mafa obraćajući se okupljenoj publici.

Pozdravljajući prisutne, u ime Muzeja koji će do 20. avgusta biti domaćin Mafinom stvaralaštvu, Ivica Trajković, direktor, istakao je da je ovoj ustanovi čast što organizuje izložbu umetnika svetskog renomea i da je ona, kao najjači program, svojevrsna uvertira manifestaciji „Negotinsko kulturno leto“.

U potpuno neformalnom programu otvaranja izložbe o stvaralaštvu Nedima Hadžiahmetovića, govorila je Dušanka Botunjac, akademski slikar i primenjeni umetnik, dugogodišnji likovni pedagog.

„Mafa je bio moj đak, izuzetno talentovan, izuzetno neobuzdan, sa mnogo ideja, mnogo želja, mnogo htenja, svestran. Jedan od elemenata koji je njega doveo na Akademiju je bio crtež, bolji od svih! Imao je tu privilegiju da je preskočio prvu godinu. Profesori su ga bukvalno povukli direktno u drugu jer tako dobrog crtača nisu imali. Ali, skulpture su svakako njegova remek dela. On je univerzalan, svestrani umetnik, renesansnog tipa. Vrsno piše, poseduje zanimljiv odnos ka filozofiji, svira. Ta lutajuća energija čini korist njegovom stvaralaštvu. U zrelim je godinama i procenjujem da je na vrhuncu svog umetničkog izraza“, istakla je Dušanka Botunjac i glasno izgovorila ono što je želja i svih onih koji poštuju Mafino stvaralaštvo a to je da se u što skorije vreme i u njegovom rodnom Negotinu postavi javna skulptura po ugledu na one koje već krase, trenutno, 22 zemlje u svetu.