Naslovna Kultura „Đido“ iz Brestovca kod Bora oduševio Negotince

„Đido“ iz Brestovca kod Bora oduševio Negotince

649
0

Članovi Kulturno umetničkog društva „Đido“ iz Brestovca kod Bora, u godini kada obeležavaju sedam decenija postojanja, bili su gosti 10. Internacionalnog festivala vlaške muzike  „Gergina“.

Publici na Festivalu vlaške muzike „Gergina“, članovi Kulturno umetničkog društva „ Đido“ iz Brestovca  predstavili su se izvornim vlaškim igrama koje su sačuvane od zaborava i koje se igraju samo u ovom borskom selu: Brestovljana, Žeželjana, Gušata ,Ora pe sus, Batut.

Kola su se nekada igrala na sedeljkama i poselima, a danas su oživljena na festivalskim scenama  Srbije, ali i zemljama u okruženju.

Kulturno umetničko društvo „Đido“  i posle 70 godina postojanja okuplja veliki broj zaljubljenika u igru i pesmu, čuvare narodnih običaja i tradicije.

„KUD „Đido“ danas ima preko sto članova. Pored omladinskog folklora, koji ste večeras  videli, aktivno rade naši veterani i pioniri igrači. Tu su instrumentalisti, pevačka sekcija, dramska i etno sekcija koja ima zadatak da od zaborava čuva običaje i priređuje izložbe. Karakteristični  običaji vezan za naše selo su „Krlaljesa“ i „Leke“, i mi ih od zaborava čuvamo izvođenjem na manifestaciji „Susreti sela“ i na gostovanjima“, kaže za NG portal Dragi Čorboloković, predsednik ovog amaterskog  umetničkog društva, koji već pola veka čuva od zaborava narodne običaje ovog sela.

Nastup ne karakterišu samo igre i pesma već i nošnja.

„ Da nošnja je autentična i jedinstvena. Sačuvali smo je od modernih detalja, bez šljokica je sa vezenim detaljima ruže na ženskim košuljama i keceljama. Devojke nose na glavi mladalačke bele marame, dok udate žene u starijem folkloru nose „teške“ bele marame i haljine“, kaže Dragi Čorboloković.

Članovi KUD-a „ Đido“ iz Brestovca su prošlogodišnji pobednici manifestacije „Susreti sela“ u opštini Bor  i već četrdeset godina je aktivno afirmišu poštujući pravila Saveza amatera Srbije.

Najveći uspeh „Đido“ je zabeležio 2007. godine kada je poneo titulu pobednika na Republičkom takmičenju seoskih mesnih zajednica.

„Veliku podršku nam pružaju učitelji naše Osnovne škole „Stanoje Miljković“ i oni su zapravo pravi rasadnik talentovane dece koju mi dalje učimo i igrama i pesmama“.

Time se i nastavlja tradicija od samog osnivanja, daleke 1948.godine, kada su na scenu komad  „Đido“ Janka Veselinovića, postavili tadašnji učitelji brestovačke osnovne škole.

Od tada do danas igre i pesme se prenose sa kolena na koleno. Sklopljeno je mnogo brakova, stvorena su potomstva koja nastavljaju tradiciju ovog borskog sela.