Naslovna Ekonomija Đerdapske elektrane proizvele za trećinu više struje od plana

Đerdapske elektrane proizvele za trećinu više struje od plana

285
0

Zahvaljujući povoljnom dotoku, spremnosti turbina, spremnost turbina da prihvate i prerade vodni potencijač, ali i stručnosti zaposlenih, đerdapske elektrane, ogranak Elektroprivrede Srbije, proizvele su za 29 odsto više električne energije od plana.

Za prvih pet meseci, navode u Ogranku “HE Đerdap”, njihovi proizvodni kapaciteti, koristeći povoljan dotok Dunava i akumulacije na Staroj planini i Vlasinskoj visoravni, proizveli su skoro 4,1 milijardu zelenih kilovat-sati, što je za 29 odsto više od planiranog za ovaj period godine.

Kusjačka elektrana, HE „Đerdap 2“ je proizvela 728,6 miliona kilovatčasova, odnosno 12 odsto više od plana.

U ogranku „HE Đerdap“ ističu da su i ostale elektrane u njihovom sistemu premašile plan, pa je tako HE „Pirot“ proizvela 90,7 miliona kilovatčasova električne energije, a planirala je da u 2018. isporuči 66  miliona kWh.

I četiri „Vrle“ vlasinskih hidroelektrana kupcima su isporučile 200,8 miliona kilovatsati električne energije, što je 34 odsto više od planiranog.

“Nailazi period kada će Dunav posustati, a u akumulacije Zavoj i Vlasinsko jezero pristizati manje količine vode. Po već utvrđenom planu, ovaj period koristiće se za remonte”, rekao je Radmilo Nikolić, direktor za proizvodnju energije u ogranku „HE Đerdap“.