Naslovna Društvo ĐERDAPSKA REGATA: Dunavska družina iskusila Dunav u punom sjaju

ĐERDAPSKA REGATA: Dunavska družina iskusila Dunav u punom sjaju

574
0

Ovogodišnja jubilarna 20. “Đerdapska regata” na svom putu od 92 kilometra od Tekije do Kusjaka provela je Dunavom više od 150 učesnika u 40 čamaca, kajaka, katamarana i brodića.

Učesnici 20. „Đerdapske regate“ na Kusjaku; Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Zaljubljenici u vodu i prirodu, njih preko 150 iz Srbije, Rumunije, Moldavije i Severne Makedonije  upoznali su Dunav “tamo gde je najlepši” i iskusili pravu avanturu ploveći kroz naselja sa bogatim kulturnim nasleđem koji seže od praistorije, preko rimskog perioda do srednjeg veka i savremenog doba.

Poseban im je, vele, bio prolazak kroz brodsku prevodnicu prve đerdapske elektrane, a pamtiće i sva mesta u kojem su kampovali i družili se.

“Od Tekije, kod Kladova, do Kusjaka, kod Negotina, na distanci od 92km, dunavska družina je iskusila Dunav u punom sjaju. Ni julska vrelina, ni oluja nisu umanjili uživanje, već su podstakli da se stvori pravi timski duh, kako bi se prebrodile sve prepreke koje priroda donosi”, dodaju organizatori ove regate, Kajakaški klub iz Tekije u saradnji sa turističkim organizacijama Negotina i Kladova i lokalnih samouprava ove dve opštine.

Grupa „Le Bonens“; Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Manifestaciju je podržao projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam” koji finansira Evropska unija, a na području Donjeg Podunavlja i istočne Srbije sprovodi GIZ.

“Obišli smo deo gde je Dunav najlepši, kako mnogi kažu, videli smo rimsko utvrđenje Dianu, Tvrđavu Fetislam koja se rekonstruiše kroz naš projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam”. Veliki događaj je bio prolazak kroz prevodnicu Hidroelektrane “Đerdap jedan”. Dunav je u svakom svom delu prelep, zaista smo uživali na vodi, družili se, bila je pozitivna energija”, kaže Nenad Kostantinović, menadžer projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam”.

Po tradiciji, završnica “Đerdapske regate”, poslednjeg dana jula, upriličena je na plaži na Kusjaku na kojoj je koncert priredio negotinski sastav “Le Bonens”. Učesnici regate dali su obećanje da će se i dogodine ponovo sastati u Tekiji i krenuti Dunavom do Kusjaka u još jednu avanturu.