Naslovna Ekonomija „Đerdap dva“ danas proslavlja 33. rođendan

„Đerdap dva“ danas proslavlja 33. rođendan

581
0

Hidroelektrana “Đerdap dva“ obeležava 12.april, dan kada je pre 33 godine, agregat broj tri proizveo prve kilovate električne energije.

fotografija: Milorad Drča

Od prvih kilovata do danas hidroelektrana “Đerdap dva”, koja posluje u okviru Elektroprivrede Srbije, proizvela je 44 milijarde 364 miliona i 495 hiljada kilovatčasova električne energije. Prošle godine je, uz maksimalnu pogonsku spremnost i srednji godišnji dotok od 4.536 kubika u sekundi proizvedeno milijardu i 564 miliona i 576 hiljada kilovatčasova električne energije, odnosno 2,5 procenata iznad godišnjeg plana.

“Ovakvi proizvodni rezultati, posebno dobijaju na značaju ukoliko se ima u vidu da je početak prošle godine karakterisao neočekivano mali dotok, kao i da je srednji godišnji dotok bio jedan od sedam najnižih od početka proizvodnje. Uprkos tome, prošlogodišnja proizvodna godina, jedna je od pet najboljih, tokom prethodne 33 godine. O čemu govore i podaci da je koeficijent pouzdanosti bio 99,94, koeficijent pogonske spremnosti 91,94, uz izuzetno nizak koeficijent prinudnih zastoja od svega 0,01”, kaže Siniša Matović, direktor HE “Đerdap dva”.

HE „Đerdap dva“, Dodatna elektrana, jutro, fotografija: Milorad Drča

Kusjačka hidroelektrana je prošle godine obavila kapitalne remonte agregata tri, šest i devet, ali i skraćeni remont dvojke i planirane remonte svih pet blok transformatora.

Završen je i prvostepeni remont brodske prevodnice, kao i remont crpnih stanica osnovne i dodatne elektrane, ali i remonti i rekonstrukcije pomoćnih sistema agregata i elektrane, kao i ostalih postrojenja i opreme.

Ove godine očekuju ih kapitalni remonti agregata sedam i osam, koji će trajati 117, odnosno 103 radna dana.

“Ove godine nas očekuje i kapitalni, šestomesečni remont brodske prevodnice i obimni radovi na hidromehaničkoj opremi, reviziji hidrauličkih instalacija, reviziji sistema protivpožarne zaštite i radovi na antikorozionoj zaštiti opreme. Očekuje nas i šestomesečni remont polja tri i četiri prelivne brane, u okviru koga su planirani remonti segmentnih zatvarača, revizija zaptivnih garnitura i elemenata vođenja, kao antikoroziona zaštita metalnih konstrukcija – dodaje Matović.

“Đerdap dva” je i u ovoj godini nastavio sa trendom dobrog poslovanja. U prva tri meseca proizvedeno je 443 miliona i 796 hiljada kilovatčasova električne energije23 odsto više od plana, a u januaru je, uz prosečan dotok od 7.583 kubnih metara vide u sekundi, zabeležena i rekordna proizvodnja od 170, 2 miliona kilovatčasova, najveća mesečna od početka rada elekrane.