Naslovna Hronika Dijamanti i zlato skriveni u torbi

Dijamanti i zlato skriveni u torbi

1897
0

Carinici su na Graničnom prelazu Vrška Čuka kod Zaječara, na državnoj granici Srbije i Bugarske, u saradnji sa policijom, otkrili i zaplenili 13 dijamanata, šest dukata i jednu zlatnu pločicu.

Foto: Uprava carina Republike Srbije

Prekršaj je otkriven kada je za detaljan pregled na izlazu iz zemlje, izdvojen automobil stranih registarskih oznaka, kojim je iz Nemačke ka Bugarskoj sam putovao 65-godišnji penzioner.

Mada je rekao da nema ništa da prijavi, carinici su u njegovoj torbi pronašli razne neprijavljene dragocenosti, među kojima i kutijicu sa 10 belih i tri crna dijamanta.

Foto: Uprava carina Republike Srbije

Pored toga, među garderobom je pronađeno i šest zlatnika od kojih su četiri sa početka 20. veka iz 1913. i 1915. godine, kao i jedna zlatna pločica.

“Podsećamo putnike da je prilikom prelaska granice najsigurnije da prijave sve dragocenosti koje nose sa sobom i da tako izbegnu potencijalni rizik da im one budu privremeno ili trajno oduzete.  To se odnosi kako na lični nakit koji putnici nose na sebi ili u prtljagu, tako i na investiciono zlato u obliku pločica, poluga i novčića”, navode u Upravi carina Republike Srbije.