Naslovna Kultura Digitalizacija kulturnog nasleđa: Sredstva ustanovama kulture u Borskom i Zaječarskom okrugu

Digitalizacija kulturnog nasleđa: Sredstva ustanovama kulture u Borskom i Zaječarskom okrugu

249
0

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije na konkursu za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva u 2022. godini odobrio projekte ustanovama kulture u Negotinu, Kladovu, Boru, Knjaževcu, Sokobanji i Zaječaru.

Muzeju Кrajine u Negotinu odobrena su sredstva u iznosu od 900.000 dinara za realizaciju projekta „Virtuelna kulturna baština Negotinske Кrajine“, koji podrazumeva izradu virtuelnih tura kojima će biti predstavljene stalne postavke u centralnoj zgradi Muzeja Кrajine, Rodnoj kući Stevana Mokranjca i Muzeju Hajduk Veljka, zatim eksterijer i enterijer Crkve Svete Trojice, Crkve Rođenja Presvete Bogorodice, Manastira Bukovo, Manastira Vratna, Manastira Кoroglaš, Rajačkih i Rogljevačkih pivnica.

“Na sajtu Muzeja Кrajine, koji će biti urađen na ćirilici, latinici i engleskom jeziku, postojaće link ka svim ovim virtelnim turama, a posetiocima će biti dostupne i putem mobilnih aplikacija za Android i iOS. Projektom će se uraditi i verifikacija Google vizit karti, kao i postavljanje virtuelnih tura na Google maps. Realizacijom ovog projekta umnogome će se povećati vidljivost kulturnog nasleđa Negotinske Кrajine, ne samo u Srbiji već i van granica naše zemlje, što će uticati i na povećanje broja posetilaca u Muzeju Кrajine. Takođe, projekat će doprineti zaštiti objekata digitalizovanog kulturnog nasleđa”, navode u Muzeju Krajine.

Na ovom konkursu, Ministarstvo kulture i informisanja odobrilo je i projekat nabavke opreme programa i softverskog rešenja za sprovođenje procesa digitalilzacije zavičajne građe Biblioteke “Centar za kulturu” u Kladovu koji će sufinansirati sa 300.000 dinara, dok će projekat “Virtuelna razglednica Bora” Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru biti finansiran sa 800.000 dinara.

Projekat “Digitalni katalog/album predmeta od stakla iz etnološke zbirke” zaječarskog Narodnog muzeja dobio je 700.000 dinara, a projekat Matične biblioteke “Svetozar Markoviću Zaječaru pod nazivom “Digitalni otisak u funkciji zaštite” koji podrazumeva nabavku opreme za digitalizaciju kulturnog nasleđa  u crkvama i manastirima Timočke eparhije, zaječarskog muzeja i biblioteka u Zaječaru, Sokobanji i Knjaževcu 900.000 dinara.

Ministarstvo kulture odobrilo je i projekat digitalizacije muzejske građe i novih vidova prezentacije i interpretacije kulturnog nasleđa Zavičajnog muzeja Кnjaževac koji će sufinansirati sa 700.000 dinara, kao i projekat Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Sokobanji koji se odnosi na digitalizaciju zavičajnog i fonda starih i retkih knjiga sa 400.000 dinara.