Naslovna Društvo Devojačkom horu negotinske Umetničke škole zlato u Bijeljini

Devojačkom horu negotinske Umetničke škole zlato u Bijeljini

364
0

Devojački hor Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ iz Negotina pod dirigentskim vođstvom Ružice Rajković osvojio je na 20. „Majskim muzičkim svečanostima“ u Bijeljini zlatnu medalju.

Devojački hor Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ pod upravom Ružice Rajković stručni žiri u sastavu: prof. dr Desanka Trakilović, prof. dr Dragana Cicović, dr Jelena Trakilović i mr Igor Sarajlić, osvojili su u kategoriji ženskih horova 99 poena i zlatnu medalju. Ispred njih se, u istoj kategoriji, našao jedino Ženski hor iz Murovane Gosline iz Poljske koji je osvojio 100 poena.

„Posebno sam ponosna na ovu nagradu, jer su „Majske muzičke svečanosti“ izuzetno značajan festival, koji traje već 20 godina a na koji mi ranijih godina nismo uspeli da odemo i pored velike želje. Ove godine se festival održao onlajn, što nam je dalo priliku da se prezentujemo i Republici Srpskoj, jer to dosad nismo imali prilike“, kaže Ružica Rajković.

Devojački hor osnovan je septembra 2017. godine. Visoki umetnički kvaliteti ovog hora, bogat i raznovrstan repertoar, ali i činjenica da kao hor iz Negotina sa posebnim pijetetom pevaju dela Stevana Mokranjca, nisu ostala neprimećena.

Hor do sada osvajao sve same prve nagrade i zlatne medalje na takmičenjima i smotrama, “HorFestu” u Valjevu 2018, Republičkom takmičenju horova srednjih škola u Novom Sadu 2019, Međunarodnom festivalu horova „Melodianum“ u Kikindi, 2020. kao i sada u Bijeljini.

„Ovakva takmičenja nam puno znače, jer nam održavaju energiju i motivaciju do narednih boljih dana, kada ćemo moći da se konačno čujemo i uživo, jer razmena energije, muzike i tog uzbuđenja sa pravom publikom nema cenu i ništa ne može zameniti pevanje uživo. Ipak, jako smo srećne što smo, makar i na ovaj način, uspele da se prezentujemo na ovako velikom međunarodnom festivalu, kakav su „Majske muzičke svečanosti“ u Bijeljini“, dodaje Ružica Rajković.