Naslovna Kultura Deveti Vokalni etno festival mladih u Negotinu otvaraju Crnogorci

Deveti Vokalni etno festival mladih u Negotinu otvaraju Crnogorci

494
0

Koncertom prošlogodišnjih pobednika Ženske pjevačke grupa „Đude“ iz Кolašina i Dečije klape „Primorkinje“ iz Škole osnovnog muzičkog obrazovanja iz Budve u Negotinu u petak, 24. juna počinje deveti Vokalni etno festival mladih (VEF).

Ženska pevačka grupa „Đude“ iz Kolašina pobednik u kategoriji tradicionalnog pevanja VEF-a 2021.

U Muzičkom paviljonu u gradskom parku u petak 24. juna od 19 sati svečano će biti otvoren deveti VEF u organizaciji Kreativnog udruženja “Nego”.

Veče pobednika uveličaće svojim nastupima dva ansambla iz Crne Gore: Ženska pjevačke grupa „Đude“  KUD “Mijat Mašković” iz Кolašina, pobednik prošlogodišnjeg festivala u kategoriji tradicionalnog pevanja i Dečija klapa „Primorkinje“ iz Škole osnovnog muzičkog obrazovanja iz Budve, koja je pobedila u kategoriji obrada.

“Vokalni etno festival mladih jedinstven je u Srbiji i regionu. Do sada je na festivalu učestvovalo više od hiljadu mladih izvođača iz zemlje i inostranstva.  Festival ima obrazovno-vaspitni karakter, pruža mladima mogućnost  razmene muzičkih iskustava i sticanja novih poznanstava među vršnjacima iz raznih krajeva naše zemlje, regiona i inostranstva”, kaže Danijela Marković iz Kreativnog udruženja „Nego“.

U subotu 25. juna od 18 časova u Domu kulture “Stevan Mokranjac” u takmičarskom delu festivala nastupiće 10 grupa iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Bugarske.

Za titulu najboljih nadmetaće se:

  • Pevačka grupa „Vreteno“ iz Banatskog Кarađorđeva,
  • Ženska pevačka grupa „Gusle“ iz Кikinde,
  • Pevačka grupa Odseka za tradicionalno pevanje i sviranje u MŠ „Mokranjac“  iz Beograda,
  • Vokalna radionica „Bistrik“ Bilje Кrstić  iz Beograda,
  • Ansambl Požarevačke gimnazije,
  • Etno grupa „Zlatovez“ pri Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“ iz Negotina,
  • Etno sekcija Prve kragujevačke gimnazije,
  • Narodni hor „Boja“iz Vidina,
  • Кatedra za tradicionalnu muziku i igru DMBUC „Ilija Nikolovski – Luj“ iz Skoplja i
  • Etno grupa „Sveti Velikomučenik Dimitrije“ iz Nevesinja.

Učesnike će ocenjivati žiri u sastavu:  profesor dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog, kompozitor i profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, kao i gostujući predavač na Fakultetu muzičke umetnosti u Banjaluci,  Slobodan Trkulja, srpski muzičar, multiinstrumentalista, kompozitor i pevač grlenog i vizantijskog stila, kao i  dr Zorana Guja etnomuzikolog, sekretar Nacionalnog komiteta BiH i stručni rukovodilac Ženske pevačke grupe „Dunje“ КUD-a „Baščaršija“ iz Sarajeva i Muške pevačke grupe „Zora“.

“Negujući tradiciju i idući tragom čuvenog Mokranjca, nadamo se da će i ovogodišnji VEF 2022. ostvariti ciljeve i ostaviti široj publici da uživa u muzici otrgnutoj od zaborava i sačuvanoj i za buduće naraštaje”, dodaje Danijela Marković.