Naslovna Društvo Deveti maskendal Udruženja „Duga“ u Negotinu

Deveti maskendal Udruženja „Duga“ u Negotinu

282
0

Udruženje „Duga“ iz Negotina po deveti put je tradicionalnim maskenbalom obeležilo 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

U društvu učenika i nastavnika osnovnih škola „Vera Radosavljević“, „12. septembar“, „Stevan Mokranjac“ iz Kobišnice, ali i predstavnika Narodne biblioteke „Dositej Novaković“, lokalne samouprave  i prijatelja, članovi Udruženja „Duga“ iz Negotina obeležili su 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

„Sa našom decom, korisnicima i roditeljima sve ove maske smo radili na našim kreativnim i okupacionim radionicama i pripremali se za ovaj 3. decembar“, kaže Miroslava Mika Zdravković iz Udruženja za osobe sa invaliditetom „Duga“.

Ove godine, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se  pod sloganom „Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti“.

„Ova deca i članovi jesu jednaki članovi društva, ali se to teško prihvata u našim sredinama, posebno u ovako malim kao što je naša. Mi se već godinama, kao što znate, trudimo da što više približimo problematiku naših korisnika. Nadamo se da koliko-toliko uspevamo u tome. Inače, akcenat stavljamo na problematiku mladih jer deca koja su osobe sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju već su obuhvaćena podrškom u školi. Međutim, mladi koji su završili školu prepušteni su sami sebi i nemaju nikakvu podršku, ni od lokalne samouprave, ni od države, tako da se mi kao udruženje jako trudimo da im omogućimo neku zabavu, neki društveni život, neku edukaciju, pa tako već nekoliko godinama  imamo radioonice, muzičke, kreativne, likovne, edukativne, a poslednje tri godine preko Saveza, udruženja iz Beograda radimo savetovališta za mlade koje se pokazalo kao vrlo efikasno i vrlo bitno, bar što se tiče naših korisnika“, dodaje Zdravkovićeva.