Naslovna Politika Deveta sednica SO Negotin: Na dnevnom redu rebalans, devetomesečni izveštaj o trošenju...

Deveta sednica SO Negotin: Na dnevnom redu rebalans, devetomesečni izveštaj o trošenju opštinske kase…

608
0

Odbornici vladajuće koalicije usvojili su na devetoj redovnoj sednici Skupštine opštine Negotin drugi po redu rebalans budžeta.

Sredstva su ostala nepromenjena u odnosu na prethodnu odluku, u visini od milijardu 882 miliona i 950 hiljada dinara, s tim što je promenjen deo budžeta koji se odnosi na finansiranje iz drugih izvora i to za 8,04 odsto, pa sada iznose 504,8 miliona.

S obzirom na donaciju kompanije “Eliksir” DOO Prahovo u visini od 22 miliona dinara za rekonstrukciju tamošnjih ulica da bi se pristupilo javnoj nabavci, istakla je Ljiljana Liculović, rukovodilac Odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administraciju, to je moralo da bude planirano rebalansom.

Ljiljana Liculović, rukovodilac odeljenja za budžet, finansije i LPA

Razlozi za rebalans su i raspored neraspoređenih viška prihoda i neutrošenih sredstava iz donacija, takođe iz ranijih godina, koja su raspoređena na druge pozicije, pa je tako, između ostalih, za tri miliona uvećana pozicija za novčane kazne i penale zbog velikog broja pristiglih sudskih rešenja zbog ujeda pasa lutalica, a za pet miliona je povećana tekuća budžetska rezerva na osnovu Zakona o budžetskom sistemu.

S obzirom da je Filmski centar Srbije dodelio Domu kulture 5,25 miliona dinara za kupovinu digitalnog projektora, učešće opštine u visini od 1,64 miliona, odnosno 17 odsto vrednosti projekta je, takođe, moralo da se planira rebalansom budžeta. Povećanje budžetskih sredstava izvršeno je i kod Centra za socijalni rad u visini od dva miliona na ime isplata jednokratnih pomoći i besplatnih užina za osnovce koji su lošeg materijalnog stanja.

Većinom glasova usvojen je i izveštaj o devetomesečnom utrošku sredstava iz opštinske kase. U periodu januar-septembar 2018. ostvareni su  prihodi u ukupnom iznosu od 742.04.473 dinara, odnosno 43,27 odsto od plana, a rashodi i izdaci u visini od 700.559.658 dinara, ili 37,73 odsto.

Dragan Mijucić, vršilac dužnosti direktora JKP „Badnjevo“

Polemika je izostala i za tačke dnevnog reda koje su se odnosile na novi cenovnik usluga grejanja i nove cene varijabilnog i fiksnog dela iznosa.

Obe odluke obrazložio je za skupštinskom govornicom Dragan Mijucić, vršilac dužnosti direktora JKP „Badnjevo“, koji je neophodnost povećanja cene varijabilnog dela iznosa pravdao visokim cenama mazuta na tržištu.

“Cena po kojoj se do sada isporučivala toplotna energija korisnicima od strane JKP “Badnjevo” datira još iz novembra 2016. i ona je rađena po metodologiji Vlade Republike Srbije gde je striktno utvrđen način kako se dolazilo do cene, na bazi cene mazuta od 33,57 dinara. Ovaj predlog cene koji ste vi odbornici dobili rađen je na bazi cene od 48,72 dinara za jedan kilogram mazuta, a trenutna cena mazuta koji se nabavlja 62,21 dinar. To znači da je mazut poskupeo preko 85 odsto u odnosu na cenu mazuta po kojoj je rađena cena od 4,71 dinar, odnosno trenutna cena po kojoj se isporučuje toplotna energija”, rekao je Dragan Mijucić, vršilac dužnosti direktora JKP “Badnjevo”.

Sa 29 glasova ZA odbornika vladajuće koalicije i pet PROTIV od strane opozicije usvojena je nova cena varijabilnog dela iznosa za grejanje, koja za korisnike stambenog prostora umesto 4,71 dinar po kilovat času sada iznosi 6,07, a za poslovni prostor i ustanove 7,59 dinara po kilovatčasu.

Fiksni deo cene je umanjen, pa za stambeni prostor iznosi 26,22 dinara po kvadratnom metru, umesto 26,70 kao do sada, a za  prostorni prostor i ustanove 32,78 (33,37 din/m2).

Radmila Madžarević, direktor Predškolske ustanove „Pčelica“

Sasvim neočekivano, usledila je mala diskusija na izveštaj o radu Predškolske ustanove “Pčelica” koji je za skupštinskom govornicom obrazlagala Radmila Madžarević, direktorka vrtića. Ona je na kraju svog izlaganja uputila i apel odbornicima u ime roditelja, zaposlenih i dece da se reši problem pasa lutalica, jer se u čoporima okupljaju oko zgrada ove ustanove, posebno oko kontejnera koji bi trebalo i da se ažurnije prazne.

Na njeno izlaganje reagovao je kao odbornik Bogdan Gugić, aktuelni zamenik predsednika Skupštine opštine, koji joj je zamerio što na sednici Opštinskog veća na kojoj se razmatrao izveštaj o radu njene ustanove nije ništa rekla. On je podsetio i na dosadašnja rešenja kojima lokalna samouprava nastoji da reši ovaj problem.

Bogdan Gugić, zamenik predsednika SO Negotin

Odbornici su usvojili i odluku o razrešenju vršioca dužnosti direktora Doma kulture “Stevan Mokranjac” Vladimira Radića i imenovanju Jovanke Stefanović-Stanojević, diplomiranog politikologa, dugogodišnjeg novinara i glavnog i odgovornog urednika nekadašnje Radio televizije “Krajina” za novog vršioca dužnosti direktora.

Opština Negotin dobiće uskoro i novi statut, što je zakonska obaveza svih lokalnih samouprava u Srbiji, pa su na devetoj redovnoj sednici odbornici usvojili odluku o prihvatanju predloga o promeni statuta.

“S obzirom da je statut opštine najveći pravni akt jedne jedinice lokalne samouprave doneta je odlula o pristupanju promeni statuta opštine Negotin i obrazovanju komisije koja ima zadatak da pristupi promeni statuta opštine Negotin. To nije nikakva novina. Znate da je tokom leta Narodna skupština Republike Srbije donela Zakon o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi. Postoje određeni rokovi do kojih sve to mora da se uradi”, rekao je nakon sednice medijima mr Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin.

Odbornik dr Jasmina Jelenković dala je iz ličnih razloga neopozivu ostavku, a na njeno mesto odbornika doći će prvi naredni sa liste Demokratske stranke.

Usvojen je i niz rešenja o razrešenju i imenovanju upravnih i nadzornih odbora Muzeja Krajine, Istorijskog arhiva Negotin, Doma kulture „Stevan Mokranjac“, Turističke organizacije opštine Negotin i Centra za socijalni rad Negotin, a odbornici su dali i podršku razvoju multimodalnog saobraćajnog koridora Istok.