Naslovna Kultura Događaji Deset horova nastupilo u Negotinu u slavu Svetskog dana horskog pevanja

Deset horova nastupilo u Negotinu u slavu Svetskog dana horskog pevanja

529
0

U organizaciji Umetničke škole i Doma kulture, negotinskih ustanova koje nose ime Stevana Mokranjca, obeležavanje ovogodišnjeg Svetskog dana horskog pevanja uveličalo je deset horova iz Negotina, Zaječara, Turn Severina i Temišvara.

Ovogodišnji, šesti po redu koncert koji Umetnička škola „Stevan Mokranjac“ i istoimeni negotinski Dom kulture organizuju u slavu Svetskog dana horskog pevanja, otvorio je Dečji hor „Vivak.2015“ pod upravom Dragane Marinović Simonović.

Ovaj dečji hor, koji je od osnivanja, neizostavni deo svakog umetničkog programa u Negotinu i širem regionu, opredelio se da program počne Kapurovom napolitanskom pesmom „O sole mio“ sa Vladicom Perković, sopranom i Miljom Videnović, za klavirom, profesorkama u ovdašnjoj Umetničkoj školi. Popularni „Vivak“ izveo je i tradicionalnu makedonsku pesmu „Rum dum, dum“ u obradi Biljane Krstić sa Matejom Vojvodanovićem na tarabuki.

Gosti iz Rumunije, Hor „Vox Dunaris“ iz Turn Severina koji vodi Viorel Dorin  Bala, poslednje dve godine učesnik „Mokranjčevih dana“ u okviru programa „Klasika u 11“, opredelio se za tradicionalne božićne pesme „Pošli smo u koledanje“, „Odlazak mudraca“, „O, koje divne novosti“, „Danas se rodio Sveti Gospod“ i „Nakon druženja, koledamo“.

Hor Osnovne škole „Branko Radičević“, pod upravom Eme Milošević Anđelić opredelio se za drugačiji ritam i za numere „Bato“ makedonske pevačice Kaliopi, kao i naslovnu numeru iz serije „Porodično blago“, koju je hor izveo sa solistima: Aleksandrom Kračunović, Anđelom Jovanović, Milenom Marković i Lanom Petković.

Gosti iz Temišvara, Gimnazijski hor “Dositej Obradović” pod upravom Joce Bugarskog sa kojim već godinama uspešno sarađuje negotinski “Vivak” i Umetnička škola, između ostalog i radeći na projektu „Mokranjac u Negotinu, Mokranjac u Temišvaru“, izveo je kompozicije: „Vostani Serbie“, „Šušti, šušti bambusov list“, a na zadovoljstvo prisutnih i „Čija li je taraba“ i „Banaćansko kolo“ Ljubomira Bošnjakovića.

Hor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ sa Tanjom Milosavljević na čelu svoj deo programa započeo je efektnom „Kišom“ bez reči, da bi je nastavio, uz podršku na harmonici Veljka Jonovića, bajkovitom „Iza duge“ iz filma „Čarobnjak iz Oza“ i kompozicijom Miodraga Ilića Belog „Sve je pošlo naopačke“.

Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“ iz Zaječara, pod upravom Maje Milenković, ovogodišnji učesnik „Mokranjčevih dana“ u programu „Klasika u 11“ izveo je na sceni Doma kulture „Marije, Djevo“ Svetog Nektarija Eginskog, rusku kompoziciju „Konj“ koju su napisali Igor Matvienko i Aleksandar Šaganov, a uz klavirsku pratnju Vesne Obradović-Kostić “Mndra mja” Ilije Rajkovića i za kraj svog predstavljanja “Gusta mi magla” Dušana Pokrajčića sa Milošem Trajkovićem na tarabuki.

Hor Osnovne muzičke škole pod upravom Aleksandre Đukić, takođe, neizostavni deo svih negotinskih i programa u regionu, prošle godine ovenčan prvom nagradom na republičkom takmičenju sa maksimalnih 100 poena, predstavio se afričkom tradicionalnom pesmom „Siyahamba“ i zanimljivom obradom „Niške banje“ u aranžmanu Nika Pejdža.

Nastup ovog hora uveličali su na klaviru Kristina Đukić i Maja Stojanović, na klarinetu Vladimir Vasiljević, a na tarabuki mladi Jovan Antić.

Rukovođeni maksimom, kako rado kažu, da niko od Negotinaca ne može bolje da „pronikne u dušu Mokranjčevih kompozicija“, njegovim „Rumunskim narodnim pesmama“ predstavili su se članovi Gradskog hora “Mokranjac” pod upravom Ružice Rajković, da bi zatim program nastavili “Adiemusom” Klarka Dženkinsona i narodnom pesmom “Tupan mi tupa” u aranžmanu Jovice Gavrilovića sa Valentinom Dimitrijević na flauti i Milanom Markovićem na tarabuki.

Kamerni hor „Lavirint“ iz Zaječara pod upravom Željke Aleksić, koji je na ovogodišnjim “Mokranjčevim danima” na Natpevavanju horova osvojio nagradu za plemeniti kamerni zvuk hora u interpetaciji „Heruvimske pesme“ Irine Denisove, izveo je narodnu pesmu “Zasp’o Janko” u aranžmanu Dušana Pokrajčića, zatim “Deep River”, tradicionalnu duhovnu pesmu koju je aranžirao Andriano Seko i “Adios nonino” Astora Pjacole.

Za kraj šestog po redu koncerta u čast Svetskog dana horskog pevanja nastupio je i Devojački hor negotinske Srednje muzičke škole pod upravom Ružice Rajković, koji je prošle godine na “HorFestu” u Valjevu osvojio prvu nagradu, a ove je briljirao na Republičkom takmičenju u Novom Sadu u kategoriji muzičkih škola Srbije.

Uz Mirjanu Novaković na violini, Vesnu Garabantin na violončelu i Danila Perkovića na klaviru hor se predstavio kompozicijom “Days of Beauty” koju potpisuje Norvežanin Ola Gjeilo i “Kaval sviri” Petra Ljondeva.