Naslovna Hronika Deponija ponovo gori: Dim nad Negotinom sve gušći

Deponija ponovo gori: Dim nad Negotinom sve gušći

931
0

Gradsko smetlište ponovo gori, a zbog vetra, čitav je grad i okolna naselja prekriven pravom dimnom zavesom.

Dim prekrio grad; Negotin u nedelju 26. maja u 7 časova; Foto: Ivan Karalić

Gradska deponija ponovo gori, verovatno, opet namerno zapaljena. Veliki oblaci dima, prepuni štetnih materija, od ranih jutarnjih sati su prekrili grad, ali je teško reći šta gori, s obzirom da se na deponiji odlaže različit komunalni otpad.

Težak miris zapaljenog smetlišta i plastike oseća se u gotovo svim delovima grada, pa građani glasno negoduju zbog najnovijih paljevina koje su, ponovo, aktuelne u vreme vikenda, kad ne rade komunalne i druge nadležne službe.

Deponija u nedelju, 26. maja u 18 sati i 30 minuta

Da je namerna paljevina, sasvim je jasno, ali nije, kako je do nje uopšte došlo. Deponija je ograđena, ali očigledno i neobezbeđena, a zakon je po pitanju upravljanja otpadom nedvosmisleno jasan.

Upravljanje otpadom vrši se na način kojim se obezbeđuje najmanji rizik po ugrožavanje života i zdravlja ljudi i životne sredine, kontrolom i merama smanjenja, između ostalog, zagađenja voda, vazduha i zemljišta, opasnosti po biljni i životinjski svet, nivoa buke i neprijatnih mirisa….

I više nije pitanje ko pali deponiju, već kada će najnovije žarište biti sanirano. A prethodni je požar goreo skoro deset dana.