Naslovna Kultura „DENS“ okupio najmlađe čuvare tradicije Timočke Krajine: I „Floričika“ na republičkoj smotri

„DENS“ okupio najmlađe čuvare tradicije Timočke Krajine: I „Floričika“ na republičkoj smotri

109
0

U Gradskovu je održana 24. Međuokružna smotra dečjeg narodnog stvaralaštva „DENS“ na kojoj se predstavilo 11 dečjih folklornih grupa Bora, Zaječara, kao i iz opština Negotin, Majdanpek, Knjaževac i Boljevac.

Svečani defile; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“  

Ovogodišnja 24. Međuokružna smotra dečjeg narodnog stvaralaštva „DENS“ okupila je u Gradskovu u organizaciji Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“  250 učesnika, članova dečjih ansambala kulturno-umetničkih društava Borskog i Zaječarskog okruga.

Na smotri u ovom zaječarskom selu, koju je, nakon svečanog defilea, otvorila gradska većnica za kulturu Elena Matković, učestvovali su najmlađi čuvari kulturne tradicije KUD „Floričika“ iz Jabukovca, dečji folklorni sastavi sa područja grada Zaječara iz Zvezdana, Velikog Izvora, Halova, Dubočana i Rgotine, ansambli iz Bora, Zlota, Knjaževca, Majdanpeka i instrumentalisti i pevačka grupa iz Ilina u opštini Boljevac, a u ime domaćina i seniorski folklorni ansambl iz Gradskova.

Zajedničko kolo; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“  

Cilj smotre koja je osnovana 1996. je da podstiče izvorno narodno stvaralaštvo kod najmlađih i prezentuje, promoviše i štiti nematerijalno kulturno nasleđe Timočke Krajine i tradicionalno se organizuje na Lazarevu subotu ili Vrbicu.

„Dens“ nema takmičarski karakter, ali se organizuje uz prisustvo predstavnika Centralnog Saveza amatera Srbije koji vrši selekciju grupa za učešće na Smotri narodnog stvaralaštva dece Srbije u Badnjevcu kod Kragujevca.

Selektor Zoran Katić predložiće Savezu amatera da na republičkoj smotri sa područja zaječarskog okruga učestvuju dečji folklori „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora, „Graničar“ i Halova i „Kolo“ i Knjaževca, kao i Jovan Radivojević, svirač na fruli iz KUD-a „Ilinsko vrelo“ iz Ilina.

Iz Borskog okruga selektovani su dečji folklori „Floričika“ iz Jabukovca, „Petar Radovanović“ iz Zlota i grupa svirača na fruli KUD mesne zajednice Novo Selište iz Bora.