Naslovna Društvo Delegacija opštine Lopare iz Republike Srpske posetila Negotin

Delegacija opštine Lopare iz Republike Srpske posetila Negotin

196
0

Predstavnici opštine Lopare u Republici Srpskoj na čelu sa dr Želimirom Neškovićem, delegatom u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine,  posetili su Negotin.

Delegacija iz Lopara, sa kojom je opština Negotin 2018. potpisala Povelju o bratimljenju, obišla je  ove subote kulturno – istorijske znamenitosti našeg grada, Muzej Krajine, Muzej Hajduk Veljka, a sastali su se i sa predstavnicima lokalne samouprave.

„Nismo blizu i drago mi je što su naša braća sa one strane Drine izdvojili dan da dođu na početak Srbije, kako ja to volim da kažem. Naši odnosi su i nastali zahvaljujući inicijativi naših ljudi koji žive i rade u zemljama Evropske unije, njihova i naša dijaspora je jedna od najvećih.  Lepa je stvar da se skupimo, da podelimo i iskustva i probleme, da budemo zajedno, da spoznamo da smo mi isti narod i ako jedni drugima pomažemo samo možemo da dođemo do napretka. Danas smo jedna od 40 opština u Srbiji koja se bratimila sa nekom opštinom iz Republike Srpske i počastvovani smo njihovim dolaskom“, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Na letnjoj bini negotinskog Muzeja Hajduk Veljka priređen je i program u kojem su nastupili učenici Umetničke škole „Stevan Mokranjac“.  Tom prilikom, nastupila je Etno grupa „Zlatovez“ pod vođstvom Magdalene Antić, trubači Milan Radojević i Leonardo Krstić, klarinetisti David Bogojević i Ognjen Stojanov, kao i Veljko Jonović na harmonici.

Nakon ovog programa obe delegacije su se uputile ka Beogradu gde su prisustvovali prvom Svesrpskom saboru.

 „Mi iz Republike Srpske smo zaista zagledani u Svesrpski sabor, tražimo mogućnost boljih rešenja za status srpskog naroda i svakog Srbina, ne samo u Srbiji i Republici Srpskoj, na Kosovu i Metohiji, nego bilo gde, u Čikagu, Beču i ja verujem da ćemo do tog rešenja i doći. Dobra, bratska saradnja opštine Lopare sa opštinom Negotin već postoji unazad jedno šest-sedam godina. Verujem da ćemo danas u Beogradu iznaći zajednička rešenja na privrednom, ekonomskom, kulturnom i naravno onom nacionalnom odgovornom planu koji će nam pokazati kako da se ponašamo u budućnosti jer srpski narod definitivno ima ogromne pritiske na sebi ne samo u Republici Srpskoj, već i ovde u Srbiji i zaista je potrebno jedno jedinstvo Srba sa obe strane Drine“, kaže dr Želimir Nešković, predstavnik opštine Lopare.