Naslovna Kultura Delegacija EU u Srbiji odlaže događaje i kampanje planirane za obeležavanje Dana...

Delegacija EU u Srbiji odlaže događaje i kampanje planirane za obeležavanje Dana Evrope

196
0

Delegacija EU sledeće nedelje odlaže sve događaje i kampanje za Dan Evrope u Srbiji – ovo vreme nije za slavlje, već za žaljenje i tugu, kaže ambasador EU Emanuele Žiofre.

Ilustracija, pixabay.com

Sve proslave Dana Evrope i kampanja u organizaciji Delegacije EU, planirane za sledeću nedelju biće odložene za kasnije datume.

Svakog 9. maja, Evropa slavi Dan Evrope, obeležavajući godišnjicu Šumanove deklaracije donete 9. maja 1950. Ova deklaracija se smatra momentom osnivanja Evropske unije, kada je napravljena vizija Evrope mira i solidarnosti, izgrađena na saradnji, demokratiji i poštovanju ljudska prava.

„Evropska unija i njene vrednosti, kao i saradnja Srbije i Evropske unije do njenog punopravnog članstva jesu nešto što bi trebalo negovati i slaviti. Ali, u svetlu tragedija koje su se poslednjih dana dogodile u Srbiji i koje su odnele živote previše nevinih ljudi, dece, školskog osoblja – smatramo da vreme nije za slavlje, već za žaljenje i tugu. U ovim teškim vremenima, naša srca i misli usmerene su ka žrtvama koje su izgubile živote u tragičnim događajima i njihovim porodicama i prijateljima. Biće drugih prilika da zajedno slavimo budućnost i mogućnosti koje imamo“, rekao je ambasador Emanuele Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Sledeći događaji se odlažu za kasnije datume:

  • Otvaranje Festivala evropskog filma u Čačku, planirano za 8. maj;
  • Tradicionalna proslava Dana Evrope 9. maja;
  • Događaji i koncert organizovani u okviru festivala „Ritam Evrope” 8. maja u organizaciji Studentskog kulturnog centra;
  • Dan Evrope u Naučno-tehnološkom parku Novi Sad 9. maja;
  • U Nišu, prijem povodom Dana Evrope i izložba planirani za 10. maj;
  • U Beogradu (Hangari, Luka Beograd) za 12. maj bila je planirana „Velika EU žurka“ uz učešće sledećih izvođača – Alphaville (Nemačka), Nipplepeople (Hrvatska), Stereobanana, DJ Luton, Lea Dobričić, Dejan Milićević, DJ Cosmic G (Srbija). Ovo bi bio prvi koncert Alfavila ikada u Srbiji – benda koji je u svetu poznat po hitovima „Forever Young“ i „Big in Japan“.

Delegacija EU je takođe odlučila da odloži početak kampanje “EU je uz tebe”, koja bi obuhvatala TV spotove, društvene mreže i bilborde, promovišući mogućnosti koje EU nudi građanima, organizacijama i preduzećima u Srbiji. Umesto toga, na bilbordima koji su već iznajmljeni biće prikazane poruke jedinstva i solidarnosti sa Srbijom u ovim teškim vremenima.

Umesto svih ovih događaja, 9. maja od 11 časova, ambasador Evropske unije i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, zajedno sa ambasadama zemalja članica EU u Srbiji, otkriće cvetnu instalaciju na Kalemagdanskoj tvrđavi. Ova instalacija prikazaće Evropsku uniju i Srbiju zajedno u odavanju počasti i biće izraz solidarnosti prema porodicama i prijateljima žrtava.