Naslovna Kultura Dela Negotinke Anite Gavrilović na izložbama u Zrenjaninu, Nišu i Novim Kozarcima

Dela Negotinke Anite Gavrilović na izložbama u Zrenjaninu, Nišu i Novim Kozarcima

1453
0

Iako generalno godina pod pandemijom virusa korona nije pogodovala kulturi, za negotinsku umetnicu Anitu Gavrilović, kraj ovogodišnje sezone bio je plodonosan.

Anita Gavrilović na izložbi u Niškom kulturnom centru; Foto: Privatna arhiva

Negotinka Anita Gavrilović, od nedavno članica Udruženja likovnih umetnika Niša na umetničkoj sceni Srbije aktivna je još od 2012. kada je imala prvu kolektivnu izložbu, i to baš u Negotinu, kao polaznik Likovne škole Doma kulture Isidore Živković.

Od tada su njene slike bile izložene i na izložbama “Umetnost u minijaturi” i “Žene slikari” (2013. u Majdanpeku), zatim na Međunarodnoj izložbi “Boje Balkana” u Frankfurtu (2015), a slike sa kolonije “Umetnost u minijaturi 2016” su proed Majdanpeka, bile izložene i u galerijama u Petrovcu na Mlavi i u Beogradu.

Nedavno je ova umetnica učestvovala na čak tri likovna predstavljanja, koja su bila žirirana, a održana su u Zrenjaninu, Nišu i Novim Kozarcima.

Barijera; slika Anite Gavrilović na izložbi u Zrenjaninu; Foto: Privatna arhiva

“Ove godine sam se posvetila jednom ciklusu slika „Metamorfoza“ koji predstavlja duhovni preobražaj kroz razne krize sa kojima se susrećemo. Obe slike koje su izložene predstavljaju ambivalentan doživljaj stvarnosti i višestruke emocije sa kojima se suočava savremeni čovek. Vreme u kojem živimo donosi sa sobom mnogobrojna iskušenja koja psihološki oblikuju čoveka. Zato se čovek danas često oseća rastrgnuto, zbunjeno, pokušava da ostvari emotivni balans u bujici informacija i vesti. Slike prikazuju čovekove emocije, predstavljaju burne unutrašnje doživljaje i kroz dinamiku dočaravaju današnje vreme i svakodnevicu”, ističe Anita Gavrilović, koja je svoje “Metamorfoze” izložila ovog oktobra u Zrenjaninu, na Zrenjaninskim susretima slikara..

Anita Gavrilović: Maska I; sa izložbe „Pogled u budućnost“; Novi Kozarci; Foto: Privatna arhiva

Sa Udruženjem likovnih umetnika Niša, čiji je član u međuvremenu postala, Anita je krajem oktobra u Niškom kulturnom centru takođe izlagala na kolektivnoj izložbi, dok joj je novembar definitivno bio u znaku izložbe “Pogled u budućnost” u Novim Kozarcima, u organizaciji Udruženja “Krila anđela”.

“U Novim Kozarcima se, inače, svake godine održava kolonija. Ova izložba je trebalo da bude priređena u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu, ali je to zbog situacije odloženo za narednu godinu. Tema je bila uticaj trenutnog stanja u svetu i zemlji i naše viđenje budućnosti. Slike koje su bile izložene, pa i moje, biće deo stalne postavke Muzeja savremene umetnosti, odnosno Konaka kneginje Ljubice”, dodaje Anita.

„Metamorfoza 3“ na izložbi u Nišu; Foto: Privatna arhiva

Vremenu je podredila i svoja buduća dela radujući se novim susretima sa poštovaocima slikarstva i kolegama. Sada, kaže, gleda da pored svih ovih nepovoljnih prilika i profesionalnog opredeljenja, nastavi da slika, gradeći svoje “Metamorfoze” za novu samostalnu izložbu.

Ne žuri, veli, već će se nekako ugoditi i vreme i mesto da izložba dođe do onih kojima je namenjena – ljudi koje voli, onih koje će tek upoznati, ali svakako pred publiku koja umetnost poštuje.