Naslovna Društvo Dekanterove medalje za vina osvojile četiri negotinske vinarije

Dekanterove medalje za vina osvojile četiri negotinske vinarije

1958
0

Najznačajnije svetsko vinsko ocenjivanje Dekanter objavio je rezultate ovogodišnjih priznanja. Među nagrađenima i devet negotinskih vina.

Ilustracija, pixabay.com

U konkurenciji od 16.537 vina iz 56 zemalja, koliko ih je stiglo na čuveno Dekanter ocenjivanje, devet negotinskih vina osvojilo je medalje, od kojih Vinarija “Matalj” pet, Manastir Bukovo dve i po jednu vinarije “Frunza Aglaja” i “Janucić”.

Koliki je uspeh ovih nagrada svedoči i činjenica da su srpska vina osvojila tri zlatne medalje, od kojih su dva zlata sa po 95 bodova pripala Vinariji “Matalj” i to za  “Kremen Kamen”, Kaberne sovinjon iz 2016. i 2017.

Ovo je, inače, prvi put da isto vino iz Srbije, na istom ocenjivanju, dobije zlatnu medalju za dve različite berbe.

Nikola Mladenović

Vinarija “Matalj” osvojila je i tri bronzane medalje za “Kremen”, Kaberne sovinjon iz 2016. i “Terasu”, Šardone iz 2016. i 2018.

 „Od samog početka naš tim u vinariji bezrezervno veruje u teroar Kremenjače. Do sada smo dobijali razna priznanja, ali ovo je definitivno najveće do sada. Ocene u rangu najboljih vina sveta, odnosno, 95 poena od Dekanterovih sudija i to za dve berbe istovremeno, može da dobije samo vino iza kog stoji izuzetan teroar i naporan rad u vinogradu i vinariji sa tačnom vizijom šta želimo da dobijemo. Trudimo se da naše podneblje što vernije preslikamo u svojim vinima, a Negotinska krajina se pokazala kao odlično tlo za crne sorte, posebno za kaberne sovinjon”, Nikola Mladenović, vlasnik vinarije Matalj.

Ova negotinska vinarija osvojila je i tri bronzane medalje za “Kremen”, Kaberne sovinjon iz 2016. i “Terasu”, Šardone iz 2016. i 2018.

Vladimir Frunzarelović

Srebrnu medalju na Dekanter ocenjivanju ponelo je vino „Dentelle“ iz 2016. Vinarije „Frunza Aglaja“.

„Negotinski kaberne je poseban, drugačiji, a ovim smo se vinom dugo bavili. Ono sazreva godinu i po dana u francuskim buradima, godinu i po dana u boci i tek će krajem godine doći na tržište sa novom etiketom. Dobilo je francusko ime čipke, prefinjene, fine i delikatne jer smo smatrali da ovakvo vino od francuske sorte sa srpskom tradicijom zaslužuje posebnu pažnju“, kaže Vladimir Frunzarelović, vlasnik Vinarije „Frunza Aglaja“.

Predrag Janucić

Vinariji „Janucić“ pripala je bronzana medalja za „Vulkan“, Merlo iz 2017. godine. Manastir Bukovo osvojio je dve bronzane medalje za „Filigran“, Šardone iz 2017. i „Filigran“, Pino noar iz 2016.

„Mi prvi put učestvujemo na ovom ocenjivanju koje je i najpoznatije, najuticajnije, ali i najrigoroznije. Naš „Vulkan“ je poznato suvo, crveno vino, među traženijima. Za našu malu vinariju, ova medalja puno znači, pogotovu jer dolazi od svetski poznatih stručnjaka“, kaže Predrag Janucić, vlasnik Vinarije „Janucić“.

Vina iz 56 zemalja sveta ove godine ocenjivalo je 117 sudija, pretežno iz Velike Britanije zbog pandemije virusa korona i rizičkog putovanja.

Dekanter medalje je osvojilo, inače, 89 srpskih vina, od kojih je jedna platinasta, tri zlatne, 26 je srebrnih i 59 bronzanih.